کبوترخانه
مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی
چهارشنبه 6 تیر 1403
https://cgie.org.ir/fa/article/273201/کبوترخانه
یکشنبه 31 فروردین 1404
چاپ شده
7
کَبوتَرْخانه، یا کبوترخان/ کفترخانه/ برج کبوتر، برجهایی مرتفع برای نگهداری و پرورش انواع کبوتر بهمنظور تغذیه از گوشت و بهرهبرداری از کود آنها در کشاورزی.تاریخ ساخت نخستین کبوترخانه مشخص نیست؛ اما باتوجهبه متون تاریخی، جغرافیایی و ادبی، باید آن را از فناورهای کهن به شمار آورد. ظاهراً کبوترخانه در روزگاران گذشته، از ملزومات کاخهای ایران بوده است. نرشخی (د 348 ق) در احوال ملک شمسالملک نوشته است: «به دروازۀ ابراهیم ضیاعهای بسیار خرید و بوستانها ساخت بهغایت نیکو ... و اندر وی کاخی و کبوترخانهای ساخت» (ص 35). شاعران سدههای پیش نیز اشاراتی به کبوترخانه کردهاند (نک : دنبـالۀ مقـاله)؛ همچنین، پرداختن به واژۀ کبوترخانه در فرهنگهای لغت، زیر عناوینی چون کبوترخان، برج کبوتر و واژۀ کهن «ورده» کاربرد آن را در زندگی ایرانیان نشان میدهد (نک : نخجوانی، 292؛ برهـان ... ، ذیل واژه؛ سـروری، 3/ 1500). از دیگر دلیلهای دیرینگی کبوترخانه، وجود روستاها و مزارعی به این نام و مترادفات آن است؛ مانند ده کبوترخانه میان نیشابور و سرخس (حمدالله، 175)، محلهایی به نام کبوترخان در بلوکات هرات (حافظ ابرو، 80، 82)، روستای ورده در ساوه، تهران و مهاباد و روستای کبوترخان در دامغان، رفسنجان و تربت حیدریه (مفخمپایان، 1/ 366، 485). شرقشناسان و جهانگردان نیز متوجه معماری چشمگیر این کبوترخانهها شده، و مطالبی دربارۀ آنها نوشتهاند؛ ابنبطوطه در سفرنامۀ خود، از برجهای کبوتر در قریۀ فیلان نزدیک اصفهان، در سدۀ 8 ق/ 14 م یاد کرده است (ص 190). در سفرنامههای جهانگردان عصر صفوی و قاجار، شرح این سازهها بهطور مفصل آمده است و برجهای کبوتر در ابعاد مختلف توصیف شدهاند. در عصر صفوی، ساختن برج کبوتر بسیار رایج بود و عدهای در این دوره، درآمدشان ازطریق پرورش کبوتر تأمین میشد (نک : دنبالۀ مقاله).آمده است که در هریک از این کبوترخانهها، به تناسب وسعت و ارتفاع، از یک تا 14هزار کبوتر نگهداری میشد (الئاریوس، 216؛ آلمانی، 998).براساس گزارش سفرنامهنویسان، بیشتر این برجها، در اصفهان قرار داشتند، شاردن در سفرنامۀ خود شمار کبوترخانههای اطراف اصفهان را بیش از 000‘ 3 ذکر کرده است (II/ 30). بروگش، سفیر پروس در زمان ناصرالدین شاه، هنگام سفر به اصفهان، این برجها را نشانۀ نزدیکبودن به اصفهان دانسته، و نوشته است که اصفهان را با کبوترخانههایش میتوان از چند فرسخی تشخیص داد (2/ 355). به نظر شیل، بهسبب وجود این کبوترخانهها، «اصفهان برای کبوتران در حکم ارض موعود است» (ص 197). کبوترخانهها نقش عمدهای در کشاورزی ناحیۀ اصفهان داشتند؛ به همین سبب، افزونبر اصفهان، در شهرهای نزدیک آن نیز، مانند قمشه، کبوترخانههایی ساخته بودند (نک : بروگش، 2/ 421؛ هالینگبری، 57- 58).
کبوترخانهها در عین تنوع، بهصورت چهارکنج، مدور و بدون شکلی خاص ساخته میشدند. کبوترخانههای چهارکنج بیشتر در شمال غربی استان اصفهان، در محدودۀ شهرهای گلپایگان و خوانسار قرار دارند (دربارۀ معمـاری این کبوترخانهها، نک : هادیزاده، 83-85) و کبوترخانههای بیشکل، که متناسب با نیاز کشاورزان، به سادهترین شکل در کنج باغها، کشتزارها و خانههای روستایی ساخته شدهاند. امروزه، این نوع کبوترخانه را اطراف شهر خمین میتوان دید (همو، 89).سفرنامهنویسان شکل ظاهری و ساختمان درونی کبوترخانههای مدور را به قلعههای فئودالهای بزرگ (کرزن، 2/ 22)، برجهای نظامی (فلاندن، 235-236)، آسیابهای بادی (جکسن، 306؛ نیز نک : بروگش، 2/ 355) و پرورشگاههای بزرگ (شاردن، همانجا) تشبیه کردهاند. این برجهای مدور را با آجر میساختند و روی بدنۀ آنها گچ و آهک میکشیدند. روی سطوح داخلی دیوارۀ بنا از بالا تا پایین، سوراخهایی احداث میکردند تا یک جفت کبوتر با جوجههایشان در آنها آشیانه کنند (همانجا). اطراف این برجها را با آجرهای قرمز و کرم تزیین میکردند و دورتادور طبقۀ اول، ایوانی وسیع میساختند. ارتفاع این طبقه بیش از طبقات بالا بود. آجرهای بدنۀ طبقات دوم و سوم طوری کار گذاشته میشد که میان دو آجر، فضای خالی به وجود میآمد و کبوترها از این راه میتوانستند بهآسانی وارد برجها، یا از آنها خارج شوند. برج دری کوتاه داشت و اشخاص میتوانستند وارد بنا شوند (بروگش، 2/ 355-356؛ هادیزاده، 84، 85). این در فقط سالی یک بار، برای جمعآوری و خارجکردن کودها باز میشد و سایر مواقع، آن را مانند بدنۀ برج با آجر میپوشاندند و روی آن گچ میمالیدند تا کبوترها از شر دشمنان و صیادان در امان بمانند (ریچاردز، 74). فاصلۀ هر کبوترخانه از کبوترخانۀ دیگر حدود چندصد متر بود (بروگش، 2/ 356). ارتفاع آنها گاهی به 20 تا 25 متر میرسید. برخی از این کبوترخانهها 7هزار آشیانه داشتند و 14هزار کبوتر میتوانستند بهراحتی در آنها جای بگیرند (آلمانی، 997- 998).
الئاریوس، از سیاحان عصر شاه صفی صفوی، پس دیدن درون یکی از این کبوترخانهها، گنجایش لانههای دیوارۀ درونی آن را برای بیش از یکهزار کبوتر برآورد کرده است (همانجا). معماری زیبا و شگفتانگیز این کبوترخانهها و پیچیدگی ساختمان درونی آنها سیاحان را به شگفتی واداشته است. کرزن در اینباره نوشته است: «در حوالی شهر اصفهان جالبترین چیزی که دیده میشود، تعداد زیادی برج گود با منارۀ کوچکی است که بر رأس آن ساختهاند» (2/ 22). یکی از ویژگیهای معماری این برجها، افریز و قبههای رنگارنگ بود که ظاهری جذاب به برجها میبخشید (پوپ، III/ 200). در عصر صفوی، همۀ ساکنان یک شهر، بهجز کسانی که متدین به مذهب رسمی کشور نبودند، میتوانستند کبوترخانه بسازند و برای این کار هیچگونه شرط انحصاری وجود نداشت و فقط مالیات کود گرفته میشد (نک : همانجا). تاورنیه نوشته است که هرکسی حق دارد در ملک خود، کبوترخانه بنا کند؛ اما کمتر کسی به این کار رغبت نشان میدهد و همۀ کبوترخانهها متعلق به شاه است (ص 271). گاهی، بعضی از امرا بهمنظور مقاومت در برابر محاصرههای طولانی، از گوشت کبوتران تغذیه میکردند و کبوترخانههایی برای این کار داشتند (برای نمونه، نک : منجم، 154-155).کود گردآوریشده از کبوترخانه در کشاورزی ایران چنان اهمیتی داشت که غازان خان زمان احیای کشاورزی ایران، به حفظ و حمایت کبوتران روستاها تأکید کرده، و حتى دستور داد در جایی که برج کبوتر قرار دارد، صیـادان دام نگذارند (رشیدالدین، 348). شاردن نیز در دورۀ صفوی، براساس مشاهدات خود از رواج ساخت کبوترخانهها و استفاده از کود انباشته در آنها برای کشاورزی سخن گفته است (II/ 30). دیگر سیاحان این عصر نیز به ارزش فراوان کود یا چلغوز محکم یکسالۀ انباشتهشده در این کبوترخانهها برای زراعتکاران اشاره کردهاند (ویلز، 175) و از تأثیر بسیار خوب آن بر محصولات تاکستانهـا و صیفیکاری، بهویژه خربزه یاد کردهاند (کمپفر، 217؛ شاردن، تاورنیه، همانجاها)؛ درواقع، کبوترخانهها محل درآمد صاحبانشان بودند و آنها با فروش کود کبوترها به کشـاورزان، کسب درآمد میکردند (نک : جکسن، 306). صاحبان کبوترخانهها نیز بابت فروش کود مالیات مختصری به شاه میپرداختند (نک : شاردن، همانجا)؛ حتى کبوترخانههای خود آنها را اجاره میدادند (در این باره، نک : جابری، 63).
گاهی سیاحان با مشاهدۀ شمار فراوان کبوترهای کبوترخانهها، دربارۀ سود حاصل از این مکانها تردید میکردند؛ بهطوریکه کرزن نوشته است: «گمان میکنم خسارتی که از این پرندگان به کشتزارها میرسد بهمراتب بیشتر از ارزش کود آنها ست» (همانجا)؛ همچنین، مریت هاکس در سفرنامۀ خود به اصفهان نوشته است: «چگونه هر چیزی از شر این همه پرندۀ گرسنه در امان بود، خود سرّی است» (ص 169). دیولافوا نیز مینویسد: «کبوتر به قدری در اصفهان زیاد است که شخص تازهوارد تصور میکند که همۀ اهالی از گوشت کبوتر تغذیه میکنند، ولی این طور نیست. این حیوان دعوت شده است که اجتماعی تشکیل دهد و بیشتر در برج بماند و فضولاتی در آن بریزد. فضلۀ کبوتر چون با خاک خرابهها مخلوط شود، برای پرورش خربزه و هندوانۀ معروف اصفهان کود بسیار مهمی است» (ص 284-285).این کبوترخانهها افزونبر کاربرد کشاورزی، برای دارندگانشان نوعی منزلت اجتماعی نیز محسوب میشدند؛ زیرا، از سایر بناها مرتفعتر بودند و از دور، نگاه بیگانگان را به خود جلب میکردند؛ همچنین، روستاییان از آن بهجای برج دفاعی استفاده میکردند (در این باره، نک : کمپفر، همانجا؛ هاکس، 174). از مشکلات عمدۀ این کبوترخانهها حضور دشمنان این پرنده بود؛ مانند گربه که امنیت کبوترها را به خطر میانداخت. صاحبان کبوترخانهها برای راندن گربه از این منطقه سر گرگ را در برج میآویختند که باعث ترس و دوری این حیوان میشد (دنیسری، 222). دشمن دیگر ساکنان این برجها مارها بودند که ظاهراً دشمن قویتری محسوب میشدند. در طراحی نقشۀ ساخت برجها، تمهیداتی به کار میرفت که مار نتواند از دیوار آن بالا رود و وارد کبوترخان شود. بیرجندی دربارۀ دفع مار مینویسد: «بر دریچهای که کبوترها درمیآید، بر 4 طرف آن از درون دریچه، آدم و حوا بنویسند تا مار در آن نیاید» (ص 133)؛ همچنین، دربارۀ راسو مینویسد که اگر برگ سداب بر دریچهها قرار دهند، راسو وارد کبوترخانه نمیشود (همانجا). از دیگر دشمنان کبوتر دله (پستانداری گوشتخوار) است. قزوینی مینویسد که اگر موی دله را در کبوترخانه بسوزانند، همۀ کبوترها میگریزند (ص 283)؛ همچنین است اگر سر روباه را بیاویزند (همدانی، 247).
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید