صفحه اصلی / مقالات / شنبه به در /

فهرست مطالب

شنبه به در


نویسنده (ها) :
آخرین بروز رسانی : یکشنبه 20 بهمن 1398 تاریخچه مقاله

شَنْبه ‎به ‎دَر،  از آیینهای بعد از نوروز، مربوط به نخستین شنبۀ پس از سال نو. برخی از خرده‌ فرهنگها نخستین شنبۀ پس از نوروز را خوش‌یمن، و برخی دیگر آن را بدیمن می‎دانند؛ مردمان هر دو گروه سعی می‎کنند چنین روزی را بیرون از خانه و در صحرا بگذرانند. برخی این آیین را شنبه‌ به‌ در می‎نامند و می‎کوشند در آن، آدابی شبیه به آداب سیزده ‎به‌ در (ه‍ م) اجرا کنند؛ از نام آن پیدا ست که این آیین به بعد از اسلام مربوط می‎شود. 
ایزد خواستیها روز شنبۀ اول سال نو را بسیار مبارک و پر از خیـر می‎دانند و بـه آن شنبه ‎به‌ در می‌گویند؛ آنهـا در چنین روزی ــ همانند روز سیزده‎به‌ در ــ به مکانی به نام حالّاکوچک می‎روند و تفریح می‎کنند (رنجبر، 332-333)؛ همچنین دوبیتی‌ ای در وصف نوروز و این مراسم دارند و می‎گویند: می‎خوایم بریم شنبه‌‎ به‎ در / ششه‌ به‌ در، سیزده‎ به‎ در / / با عروسهای باجی‌قمر / با دخترای کل‌‌صفر (همو، 447).
در لرستان مردم در نخستین شنبۀ سال، بعد از نهار، به دشت و صحرا می‎روند. زنان و دختران، به نیت بخت‎گشایی، در مکانهای نظرکرده ننوی کوچکی می‎آویزند؛ اگر پس از مدتی پَر کاه یا هر نوع خاشاکی در آن بیفتد، آن را به فال نیک می‎گیرند و به برآورده‌شدن حاجت تعبیر می‎کنند. تفریح مردان در این روز ورزش، و سرگرمی دختران تاب‎بازی است (ایزدپناه، 895).
در استان کرمان و ازجمله سیرجان، نخستین شنبۀ بعد از نوروز را شنبه‌ سال می‎نامند که مراسم برگزاری آن نیز مانند مراسم سیزده ‎به‎ در است، با این تفاوت که این روز را نحس نمی‎دانند و آن را با نیت و هدف شادی و خوش‌حالی برگزار می‎کنند و برخلاف سیزده‎ به ‎در سبزه گره نمی ‎زنند (بختیاری، 306). در این روز مردم هم‎شور (هم‌قول) می‎شوند و به طبیعت یا اماکن زیارتی و تفریحی می‎روند و خوراکهایی چون چلوخورش اسفناج و یا سبزی و خوراکهای مخصوص این روز را می‎خورند. پختن آش‌ رشته را در این روز سنت می‎دانند، زیرا بـاور دارند که رشتۀ کار به دست خانواده می‎‎آید؛ و برای همین، آن را به غیر از اعضای خانواده نمی‎دهند (مؤیدمحسنی، 250). 
در گذشته، مردم سیرجان به روستاهای خوش‌آب‌وهوای اطراف این شهر می‎رفتند (بختیاری، همانجا) و شیرینی و آجیل و کماچ سهن (آرد جوانۀ گندم) می‎خوردند و قلیان می‎کشیدند. تفریح سیرجانیها هم این بوده است که دایره می‎زدند و مردان می‎رقصیدند و به درختان تنومند توت باد می‎انداختند (تاب می‎بستند) (همو، 307؛ مؤیدمحسنی، همانجا). سیرجانیها باور داشتند که در هنگام تحویل سال و نیز صبح عید و صبح نخستین شنبۀ سال نو، نباید چشمشان به سیاهی بیفتد و آن را به فال بد می‎گرفتند (همو، 249). مردم پیرسوارانِ ملایر در این روز، که آن را شنبه سِرِسال می‎نامند، سبزه گره می‎زنند (رسولی، 322).
در بیرجند، نخستین شنبۀ سال را مانند سیزده‌ به‌ در نحس می‎دانستند و برای تفریح و گشت‌وگذار به کشمانها (کشتزارها) می‎رفتند و جوانان و کودکان با لباسهای رنگارنگ در کشمانها می‎گشتند، «پا بر سبزی می‎نهادند» و تاب‎بازی می‎کردند؛ دوره‎گردها نیز به فروش تنقلات مشغول بودند. خوراک آن روز هم آش‌رشته بود تا رشتۀ کار از دستشان درنرود و نحسی آن روز از بین برود (رضایی، 455).
در استهبان، این روز را شنبه ‎سالی می‎نامند و مردم آن را خارج از خانه سر می‎کنند. در این روز، کاهو، سرکه و سکنجبین را حتماً می‎خورند و برای نهار ترید دوغ یا ماست، و یا ماست و جاشیر و خرما می‎خورند. اگر روز تحویل سال به شنبه بیفتد، مردم می‎خوانند: عجب سالی شده شنبه به نوروز / که زین در پشت گو (گاو) می‎بینم امروز (فقیری، 50). در نیریز، زنان در شنبۀ اول سال مقداری پنبه به مسجد جامع کبیر می‎برند و آن را می‎ریسند و به‌ صورت نخ درمی‎آورند و به نیت سلامتی در متکاها یشان نگهداری می‎کنند (همو، 46).
در روستای قُمبَوانِ اصفهان، در روز شنبه‎ به‎ در، مردم به دشت و صحرا می‎روند و پسرانی که نامزد دارند، با خانوادۀ عروس همراه می‎شوند و برای عروس هدایایی می‎گیرند. در این روز، نوجوانان سنگ به رودخانه پرتاب می‎‎کنند و در آن حال، دسته‎جمعی می‎خوانند: غم برو، شادی بیا / محنت برو، روزی بیا («آیین ... »، بش‍ ‎‎). در چهارمحال و بختیاری در روز شنبه‌ گردش، مردم در طبیعت، خوراکهایی محلی چون آش مچه و آش شنگ می‎پزند و روزشان را با خواندن قرآن و دعا به پایان می‎رسانند (رئیسی، بش‍ ‎‎).

مآخذ

«آیین شنبه ‎به ‎در در روستای قمبوان»، قمبوان (مل‍ ‎)؛ ایزدپناه، حمید، «نوروز در لرستان»، فروهر، تهران، 1362 ش، شم‍‎ 10؛ بختیاری، علی‎اکبر، سیرجان در آیینۀ زمان، کرمان، 1378 ش؛ رسولی، غلامحسن، پژوهشی در فرهنگ مردم پیرسواران، تهران، 1378 ش؛ رضایی، جمال، بیرجندنامه، به کوشش محمود رفیعی، تهران، 1381 ش؛ رنجبر، حسین و دیگران، سرزمین و فرهنگ مردم ایزدخواست، تهران، 1373 ش؛ رئیسی، محمود، «آیین شنبه‌ گردش در چهارمحال و بختیاری از یادها می‎رود»، ایرنا (مل‍‎‎ )؛ فقیری، ابوالقاسم، آداب و رسوم نوروزی در فارس، شیراز، 1382 ش؛ مؤیدمحسنی، مهری، فرهنگ عامیانۀ سیرجان، کرمان، 1381 ش؛ نیز:

Ghombavan, www.ghombavan.ir / ?p=56 (acc. Aug. 16, 2015); Irna, www.irna.ir / fa / News / 81553513 (acc. Aug. 16, 2015).
مریم سامعی

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: