صفحه اصلی / مقالات / رقیه، سفره /

فهرست مطالب

رقیه، سفره


نویسنده (ها) :
آخرین بروز رسانی : یکشنبه 22 دی 1398 تاریخچه مقاله

رُقَیّه، سُفْره، از سفره‎های نذری زنانه که نذرکننده با توسل به معصوم و مظلوم بودن حضرت رقیه، دختر امام حسین (ع)، به منظور گره‎گشایی در کار موردنظر می‎گسترد.
روایت است که رقیه در خرابه‎های محقر شام پدر را در خواب می‎بیند و برمی‌خیزد و از عمه‌اش زینب (ع) پدرش را می‌طلبد و همۀ حاضران در شام به گریه می‌افتند؛ یزید با شنیدن صدای گریه دستور می‌دهد که سر بریدۀ پدر را به رقیه نشان دهند و او با دیدن آن صحنه از دنیا می‌رود (نک‍ : ه‍ د، رقیه، حضرت). 
این سفره در بسیاری از شهرها و روستاهای ایران بسیار ساده و بدون تجملات گسترده می‌شود و در مراسم گستردن این سفره، مردم سعی می‌کنند مظلومیت و معصومیت وی را به تصویر بکشند؛ بنابراین نسبت به دیگر سفره‌های نذری، مانند سفرۀ حضرت ابوالفضل (ع) و جز اینها بسیار ساده‌تر برگزار می‌شود.
در شاهرود (شریعت‌زاده، 389)، گروس (هاشم‌نیا، 20)، میبد (جانب‌اللٰهی، 80) و سیرجان (مؤیدمحسنی، 323)، در این سفره نان و خرما و یک آجر به نشانۀ خرابه‌های شام، و بوته‌ای خار به نشانۀ مغیلانی که در راه به پای اسیران، ازجمله این دختر فرورفته است، می‌گذارند. گاهی نیز مردم آجیل و شمع (هاشم‌نیا، همانجا؛ دولتی، 195؛ نوبان، 48)، حلوا، سبزی‌خوردن، ماست و میوۀ فصل (دولتی، نوبان، همانجاها) بر سر سفره می‌گذارند. در روستای «میان‌هاله» در شهر رامسر، روی سفره یک عروسک و تعدادی اسباب‌بازی نیز قرار می‌دهند (زنگنه، 159). 
این سفره زنانه است و هیچ مردی نمی‌تواند در آن شرکت کند (همایون‌سپهر، 12)؛ فقط در مواردی، مردی روضه‌خوان که روضۀ مخصوص رقیه را می‌خواند، در مراسم حضور دارد. این روضه شامل اشعار و مرثیه‌هایی سوزناک است (نک‍ : عشاقی، 5/ 66- 68؛ رادمحمدی، 101-110؛ عناصری، 60-62؛ همایون‎سپهر، 13) که زبان حال رقیه و نحوۀ جان باختن وی را بیان می‌‎کند (شریعت‎زاده، جانب‎اللٰهی، دولتی، همانجاها).
سفرۀ این مراسم معمولاً به رنگ سفید یا سیاه است (نوبان، زنگنه، دولتی، همایون‎سپهر، همانجاها). زنان گرد این سفره می‌‎نشینند و روحانی یا روضه‎خوان روضۀ مخصوص رقیه را می‎خواند؛ پس از خروج وی از مجلس، زنان زیارت‎نامۀ مخصوص حضرت رقیه را می‎خوانند و برای برآورده شدن حاجات دعا می‎کنند. سپس بانی سفره محتویات سفره را میان حاضران تقسیم می‎کند (هاشم‎نیا، جانب‎اللٰهی، نوبان، همانجاها). 
در شاهرود، مرسوم است که خرده‎ریزهای باقی‎ماندۀ مواد و خوراکیهای سفره را به نیت تبرک و بخت‎گشایی، به سر دختران دمِ‎بخت می‎ریزند (شریعت‎زاده، همانجا). در میبد، امانت گرفتن یا گرو برداشتن یکی از اشیاء درون سفره، مانند شمع، قاشق، چنگال و هر نوع ظرفی مرسوم است. افراد حاجتمند برای برآورده شدن نیازشان، شیئی به گرو برمی‎دارند تا صاحب سفره ــ یعنی رقیـه ــ نیازشان را برآورده کند (جانب‎اللٰهی، همانجا). هرگاه حاجت فرد روا شد، او باید سفرۀ دیگری برای رقیه بگسترد. گاهی اوقات نیز سفره‎ای گسترده نمی‎شود، بلکه نان و پنیر و خرما را بسته‎بندی، و میان مردم تقسیم می‎کنند.
اهالی تهران قدیم (شهری، 4/ 526)، کرمان (گلاب‎زاده، 104) و سیرجان (مؤیدمحسنی، همانجا) برای حل مشکلات و رفع نیازهای خود، ازجمله شفای بیماران ( فرهنگ ... ، 176)، و همچنین در شاهرود برای بازشدن بخت دختران (شریعت‎زاده، همانجا)، و به‎طور کلی در بیشتر جاهای ایران برای قبولی فرزندان در امتحانات، ادای قرض، خرید خانه، سهولت در امر زایمان، به سلامت بازگشتن مسافران، گله‎داری، و رهایی از آفات (همایون‎سپهر، همانجا) و جز اینها این سفره را می‎گسترند. 
برای برپایی این سفره روز خاصی در نظر گرفته نشده است، اما معمولاً این سفره در شام غریبان شب عاشورا (مؤیدمحسنی، 280) و یا شبهای شنبه، دوشنبه، چهارشنبه، پنجشنبه و جمعه (شریعت‎زاده، 389؛ فقیری، 54؛ نوبان، 48) و گاه در ماه رمضان (وفایی‎پناه، 77) در 3 نوبت گسترده می‎شود؛ دو نوبت در دو هفتۀ پیاپیِ قبل از برآورده شدن حاجت، و نوبت سوم گرو می‎ماند تا وقتی که حاجت فرد برآورده شد (نوبان، همانجا).
این سفره در خانه‎های مردم و گاه در مساجد (وفایی‎پناه، همانجا) و اماکن متبرکه و آستانه‎های امامزادگان گسترده می‎شود (فقیری، همانجا؛ همایون‎سپهر، 11). در تهران، حرمهای امامزاده یحیى، سیدنصرالدین، سیداسماعیل، امامزاده زید، بقعۀ شاه عبدالعظیم، امامزاده حمزه و طاهر، بقعه‎های بی‎بی شهربانو، جوانمرد قصاب، سرقبر آقا، سید ولی، سیده ملک خاتون، بی‎بی زبیده، حمیده خاتون، و در شمیران، امامزاده صالح و جز اینها از محلهای برگزاری این مراسم است (همانجا).

مآخذ

جانب‌اللٰهی، محمدسعید، چهل گفتار در مردم‎شناسی میبد، تهران، 1385 ش، دفتر دوم و سوم؛ دولتی، فرخنده، «سفره‎ها»، سخن، تهران، 1344 ش، شم‍ 2؛ رادمحمدی، محمد، شرار عشق، تهران، 1380 ش؛ زنگنه، زهره، «چهارمین سال پژوهش سفره‎های نذری»، فرهنگ مردم، تهران، 1386 ش، شم‍ 23؛ شریعت‎زاده، علی‎اصغر، فرهنگ مردم شاهرود، تهران، 1371 ش؛ شهری، جعفر، طهران قدیم، تهران، 1371 ش؛ عشاقی‎زواره‎ای، عباس، عشاق حرم، تهران، 1386 ش؛ عناصری، جابر، سلطان کربلا، تهران، 1382 ش؛ فرهنگ عامه، تهران، 1357 ش؛ فقیری، ابوالقاسم، «سفره‎ها در شیراز»، هنر و مردم، تهران، 1350 ش، شم‍ 106؛ گلاب‎زاده، محمدعلی، ماهان، تهران، 1384 ش؛ مؤیدمحسنی، مهری، فرهنگ عامیانۀ سیرجان، کرمان، 1381 ش؛ نوبان، مهرالزمان، «سفره‎های نذری تجلی صداقت و اخلاص»، میراث فرهنگی، تهران، 1369 ش، شم‍ 2؛ وفایی‎پناه، مهناز، «نذورات مردمی در ماه مبارک رمضان»، فرهنگ مردم ایران، تهران، 1383 ش، شم‍ 3-4؛ هاشم‎نیا، محمود و ملوک ملک‎محمدی، فرهنگ مردم گروس (بیجار و حومه)، بیجار، 1380 ش؛ همایون‎سپهر، محمد، «سفرۀ حضرت رقیه، تجلی نماد پیوند گندم‎کاران و نخل‎داران»، نجوای فرهنگ، تهران، 1386 ش، س 2، شم‍ 3.

زهره عامری‎ شهرابی
 

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: