صفحه اصلی / مقالات / دانشکده الهیات و معارف اسلامی، نشریه /

فهرست مطالب

دانشکده الهیات و معارف اسلامی، نشریه


نویسنده (ها) :
آخرین بروز رسانی : چهارشنبه 13 آذر 1398 تاریخچه مقاله

دانِشْکَدۀ اِلٰهیّاتْ وَ مَعارِفِ اِسْلامی، نَشْریّه، مجلۀ تحقیقاتی ـ خبـری دانشکدۀ معقول و منقول دانشگاه تهران (بعدها الٰهیات و معارف اسلامی). این مجله از زمان تأسیس دانشکده، در 1313 تا 1387 ش، با 3 نام متفاوت و با تغییراتی اندک در مندرجات و موضوعات پژوهشی، در 3 دورۀ زمانی، بدین شرح منتشر شده است:
دورۀ اول: تحت عنوان مجموعۀ رسائل دانشکدۀ معقول و منقول، مجله‌ای فلسفی، دینی و اخلاقی بود. نخستین شمارۀ این مجله در فروردین 1314، در 3 بخش فارسی، عربی و فرانسوی و در 66 صفحه، به سردبیری معاون وقت دانشکدۀ معقول و منقول، بدیع‌الزمان فروزانفر، منتشر شد (اسفندیاری، 99؛ فروزانفر، 2؛ برزین، 188؛ نیز نک‍ : عالم‌زاده، 7).
نشر افکار، تحقیقات و خطابه‌های علمی، ادبی و فلسفی استادان دانشمند و فرهیختۀ دانشکده به‌منظور آگاهی دانش‌پژوهان، مطلع‌نمودن دانشجویان و علاقه‌مندان از برنامه‌ها و قوانین دانشکدۀ معقول و منقول، و آشنایی با چگونگی تحصیلات در آنجا، از جملۀ اهداف انتشار این مجله به شمار می‌آمد (فروزانفر، 1-2). آن زمان، مسئولان دانشکده در نظر داشتند نفایس کتابخانۀ دانشکده به همراه گزارشی از فهرست مندرجات کتابهای نسبتاً نادر موجود در آن دانشکده را در هر شمارۀ مجله چاپ و منتشر کنند (همو، 2). این مجله تا تیر 1317، در 8 شماره و در 525 صفحه انتشار یافت و بعد از این تاریخ تعطیل شد (اسفندیاری، همانجا؛ محمدی، «در آغاز ... »، 1).
بیشتر صفحات شماره‌های 1 تا 3 و نیز صفحاتی از شمارۀ 8 این مجله را که سالی دو شماره و تقریباً هر 6 ماه یک ‌بار منتشر می‌شد، اخبار دانشکده، گزارشهای اداری و آموزشی، و فهرست پذیرفته‌شدگان و دانش‌آموختگان در بر گرفته بود (مثلاً نک‍ : «قانون .... »، 3 بب‍ ؛ نیز عالم‌زاده، 8)؛ اما در دیگر صفحات شماره‌های مجله، آثاری ابتکاری و ارزشمند و متن خطابه‌های علمی فضلای مشهـور آن دوره مـانند مـلک‌الـشعرا بهـار، محمـدعلی فروغی، علی‌اصغر حکمت، علی‌اکبر سیاسی، و قاسم غنی قرار داشت. این آثار و خطابه‌ها، عمدتاً در موضوعات فلسفی، ادبی، دینی و تربیتی بود (اسفندیاری، عالم‌زاده، همانجاها).
دورۀ دوم: تحت عنوان نشریۀ دانشکدۀ الٰهیات و معارف اسلامی، مجله‌ای تاریخی، ادبی و خبری بود. نخستین شمارۀ این نشریه، در اسفند 1345 و در 3 بخش فارسی، عربی و انگلیسی منتشر شد. انتشار این مجله به پیشنهاد و صلاحدید بدیع‌الزمان فروزانفر، رئیس وقت دانشکده، و به کوشش ابوالقاسم اجتهادی بود (اجتهادی، بش‍ ؛ محمدی، «به یاد ... »، 6، «در آغاز»، 2). هدف از انتشار این مجله، نشر تحقیقات و مطالعات و آثار بدیع استادان دانشکده و دیگر محققان در زمینه‌های گوناگون مانند تاریخ، ادب و علوم اسلامی بود (اجتهادی، بش‍‌ ). با وجود آنکه در پیش‌گفتار نخستین شمارۀ این نشریه، اظهار امیدواری شده بود که در شماره‌های بعدی با تجارب و مهارتی بیشتر، اهداف مجله محقق خواهد شد، ولی چاپ این نشریه در همان شمارۀ اول متوقف شد و انتشار آن ادامه نیافت (همو، بش‍ ؛ محمدی، عالم‌زاده، همانجاها). در نشریۀ دانشکدۀ الٰهیات و معارف اسلامی (نک‍ : جم‍‌ )، غیر از تاریخچه، اخبار دانشکده و مطالبی دربارۀ مقررات آموزشی، مقالاتی به قلم مصطفـى جـواد، ناظـرزادۀ کرمـانی، مهـدی حمیـدی و محمدتقی دانش‌پژوه به چاپ ‌رسید.
دورۀ سوم: تحت عنوان مقالات و بررسیها، نشریۀ گروه تحقیقاتی دانشکدۀ الٰهیات و معارف اسلامی در زمینۀ تحقیقات اسلامی، فلسفی و ادبی بود. نخستین شمارۀ این نشریه در فروردین 1349، به کوشش محمد محمدی، رئیس وقت دانشکده، و با یاری آذرتاش آذرنوش و به تقلید از مجلۀ الدراسات الادبیه (چ بیروت) منتشر شد (آذرنوش، 9).
انگیزۀ انتشار نخستین شمارۀ این نشریه معرفی فعالیتهای علمی و آموزشی دانشکده، ایجاد زمینه‌ای برای انتشار نتایج مطالعات و تحقیقات استادان و دانشمندان در حوزۀ علوم اسلامی و شناساندن مواریث ملی ایران بود (محمدی، «گفت‌وگو ... »، 1-10، «در آغاز»، 4- 8). نخستین شمارۀ مجله مشتمل بود بر: فهرست خبرهای دانشکده و مقالاتی از برخی استادان دانشکده، ازجمله: مرتضى مطهری، آذرتاش آذرنوش، محمدتقی دانش‌پژوه و امیرحسین آریانپور (نک‍ : نشریۀ مقالات ... ، دفتر 1 / 11 بب‍‌ ).
در این سالها، شماره‌هایی از مجله به زبانهای عربی، انگلیسی و فرانسوی، و یا در بزرگداشت شخصیتی یا در موضوعی خاص منتشر شده است (عالم‌زاده، 9-11؛ آذرنوش، همانجا؛ نیز نک‍ : افشار، 4 / هفتـاد‌و‌هفت ـ هفتـاد‌و‌هشت، 5 / هشتـاد‌و‌چهـار ـ هشتـاد‌و‌پنج). به‌منظور ارتقای کیفیت و کمیت مجله و سروسامان‌دادن به اوضاع آن، از شماری اعضای هیئت علمی دانشگاهها یا مؤسسات عالی دیگر برای عضویت در هیئت تحریریه دعوت شد و در جلسۀ هیئت مؤسس دورۀ جدید مقالات و بررسیها، به تاریخ 23 / 3 / 1374 ش، اساسنامۀ این مجله در 7 ماده، 18 بند و دو تبصره، به تصویب رسید و متعاقب آن، طی حکم شمارۀ 506 به تاریخ 1 / 8 / 1374 ش، این نشریـه از وزارت علوم درجۀ اعتبـار علمی ـ پژوهشی گرفت (عالم‌زاده، 12؛ برای آگاهی از جزئیات اساسنامه، نک‍ : «اساسنامه ... »، 183-185). نشریۀ مقالات و بررسیها در 1377 ش حائز رتبۀ مجلۀ نمونۀ دانشگاه شد. در این مجله طی سالیان انتشار آن، مقالاتی تحقیقی و ارزشمند از استادانی نامدار منتشر شد (نشریۀ مقالات، جم‍ ؛ نیز نک‍ : آذرنوش، همانجا؛ برزین، 201).
این مجله از 1356 تا 1372 ش، به سرپرستی و مدیریت مرتضى آیت‌الله‌زادۀ شیرازی (همو، 374؛ سرتیپ‌زاده، 237)؛ از 1372 تا 1374 ش، به مدیریت منصور پهلوان (افشار، 6 / 41-42)؛ از 1375 تا 1380 ش، به مدیر‌مسئولی و سردبیری هادی عالم‌زاده (نشریۀ مقالات، دفترهای 59-60)؛ از 1380 تا 1383 ش، به مدیر‌مسئولی حسن سعادت مصطفوی و علی علی‌آبادی و به سردبیری آذرتاش آذرنوش (سلطانی، 435؛ نشریۀ مقالات، دفتر 69)؛ و از 1383 تا 1384 ش، به مدیر‌مسئولی علی علی‌آبادی و سردبیری قربان علمی انتشار یافته است (همان، دفتر 77).

مآخذ

آذرنوش، آذرتاش، «سخن سردبیر»، نشریۀ مقالات و بررسیها، دانشکدۀ الٰهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران، تهران، 1380 ش، دفتر 69؛ اجتهادی، ابوالقاسم، «پیش‌گفتار»، نشریۀ دانشکدۀ الٰهیات و معارف اسلامی، تهران، 1345 ش، دفتر 1؛ «اساسنامۀ مجلۀ مقالات و بررسیها»، نشریۀ مقالات و بررسیها، دانشکدۀ الٰهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران، تهران، 1375 ش، دفتر 59-60؛ اسفندیاری، شهین و دیگران، مطبوعات ایران (فهرست تحلیلی کتابخانۀ مجلس سنا)، تهران، 1358 ش؛ افشار، ایرج، فهرست مقالات فارسی، تهران، 1384 ش؛ برزین، مسعود، شناسنامۀ مطبوعات ایران، تهران، 1371 ش؛ سرتیپ‌زاده، بیژن و کبرى خداپرست، فهرست مجله‌های موجود در کتابخانۀ ملی ایران، تهران، 1357 ش؛ سلطانی، پوری و رضا اقتدار، راهنمای مجله‌ها و روزنامه‌های ایران ( 1382 ش)، تهران، 1383 ش؛ عالم‌زاده، هادی، «از شصت سال پیش تا امروز»، نشریۀ مقالات ... (نک‍ : هم‍ ، «اساسنامه ... »)؛ فروزانفر، بدیع‌الزمان، «مقصود اصلی»، مجلۀ مجموعۀ رسائل دانشکدۀ معقول و منقول، تهران، 1314 ش؛ «قانون تأسیس دانشگاه»، همان؛ محمدی، محمد، «به یاد استاد»، نشریۀ مقالات و بررسیها، دانشکدۀ الٰهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران، تهران، 1349 ش، دفتر 2؛ همو، «در آغاز هفتمین سال مقالات و بررسیها و فرهنگ ملی ایران»، همان، 1355 ش، دفتر 25-26؛ همو، «گفت‌وگویی بـا همکاران ارجمند و دانشجویان عزیز»، همان، 1349 ش، دفتر 1؛ نشریۀ دانشکدۀ الٰهیات و معارف اسلامی (نک‍ : هم‍ ، اجتهادی)؛ نشریۀ مقالات و بررسیها، دانشکدۀ الٰهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران، تهران، 1349 ش، دفتر 1، 1375 ش، دفتر 59-60، 1380 ش، دفتر 69، 1384 ش، س 38، دفتر 77.

فرهاد طاهری

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: