صفحه اصلی / مقالات / آتشکده /

فهرست مطالب

آتشکده

آتشکده 2

نویسنده (ها) :
آخرین بروز رسانی : دوشنبه 16 دی 1398 تاریخچه مقاله

آتَشْكَده، تذكره‌ای است به زبان فارسی نوشتۀ ادیب و شاعر ایرانی لطفعلی‌بیگ بن آقاخان بیگدلی شاملو متخلص به آذر (1134-1195ق / 1722-1781م)، شامل شرح حال و گلچینی از اشعار نزدیك به 850 شاعر پارسی‌گوی. نویسندۀ آن لطفعلی‌بیگ در اصفهان دیده به جهان گشود و 14 سال آغاز عمر خود را در قم به‌سر برد و به اتفاق عمش به سفر حج رفت و آنگاه به شیراز و مشهد سفر كرد و سرانجام به اصفهان بازگشت. پدر وی از فرزندان بیگدل خان بن ایلدگز خان بن اغوزخان بود، و از این‌رو نسبت او به قبیلۀ تركمن اغوز و عشیرۀ بیگدلی می‌رسد (نك‍ : آذر بیگدلی). او تألیف این كتاب را در 1174ق/ 1761م به نام كریم‌خان زند (د 1193ق/ 1779م) آغازكرده و تا 1193ق (آخرین تاریخی كه در آن ذكر شده است) به تكمیل آن مشغول بوده است (استوری، I(2) / 871). آتشكده ترتیب جغرافیایی دارد و بیش‌تر آن برحسب كشورها، ایالتها و شهرها تنظیم یافته و مشتمل است بر اشعار شاهان، شاهزادگان، امیران و شاعران آذربایجان، خراسان، طبرستان، استراباد، گرگان، عراق عرب و عجم، فارس، بلخ، خوارزم، ماوراءالنهر، دكن، دهلی، كشمیر، و نیز بانوان شاعر، شاعران معاصر نویسنده و گلچینی از اشعار خود او و گزیده‌ای از مثنوی یوسف و زلیخا. ترتیب بخشهای گوناگون این كتاب و مطالب آنها بدین قرار است: پیش‌گفتار، مشتمل بر شمه‌ای از تاریخ 50 سالۀ نابسامانی ایران از حملۀ افغان تا استقرار نظم در ایالات جنوبی ایران توسط كریم‌خان؛ شعله، مشتمل بر اشعار شاهان و شاهزادگان و امیران؛  مجمر اول، شامل شاعران متقدم؛ مجمر دوم، مشتمل بر شاعران معاصر نویسنده.
مجمر اول دارای 3 اخگر است: اخگر اول، شاعران ایران؛ اخگر دوم، شاعران توران زمین؛ اخگر سوم، شاعران هندوستان.
اخگر اول، دارای 5 شراره است: شرارۀ اول، شاعران آذربایجان؛ شرارۀ دوم، شاعران خراسان؛ شرارۀ سوم، شاعران طبرستان و استراباد و جرجان؛ شرارۀ چهارم، دارای 2 شعاع است: شعاع اول، شاعران بلاد عراق عرب؛ شعاع دوم، شاعران بلاد عراق عجم؛ شرارۀ پنجم شاعران بلاد فارس.
اخگر دوم، دارای 3 شراره است: شرارۀ اول، شاعران بلخ؛ شرارۀ دوم، شاعران خوارزم؛ شرارۀ سوم، شاعران ماوراءالنهر و توابع آن. 
اخگر سوم، دارای 3 شراره و یك فروغ است: شرارۀ اول، شاعران دكن؛ شرارۀ دوم، شاعران دهلی؛ شرارۀ سوم، شاعران كشمیر؛ فروغ، حالات و مقالات زنان هر ولایت.
مجمر دوم دارای 2 پرتو است: پرتویكم، سخن‌سرایان معاصرنویسنده؛ پرتودوم، حالات نویسنده و گلچینی از اشعار وی.
پژوهشگران را دربارۀ چگونگی فراهم آمدن این كتاب گفت‌وگوست. گلچین‌معانی آتشكده را با خلاصةالاشعار و زبدةالافكار، نگاشتۀ تقی‌الدین كاشی (ز 993ق / 1584م) سنجیده و به این نتیجه رسیده است كه گرچه آذر مدعی است كه شخصاً به گزینش اشعار شاعران پرداخته ولی آنچه در آتشكده در مورد شاعران پیشین تا اوایل سدۀ 11ق / 17م آمده خلاصۀ ناچیزی از آن تذكرۀ بزرگ است. دربارۀ معیار انتخاب اشعار هم قضاوتها متفاوت است. با اینهمه، آتشكده دارای فوائد تاریخی مهم است و از منابع تذكره‌نویسان دوره‌های بعد به‌شمار می‌رود. این كتاب نخستین‌بار در 1249ق / 1833م در كلكته و بار دوم در 1277ق / 1860م در بمبئی چاپ شده و پس از آن دوبار هم در ایران به چاپ رسیده است. 3 جلد از چاپ انتقادی آن توسط حسن سادات ناصری، با پیش‌گفتار و حواشی سودمند (تا پایان شاعران عراق عجم) در 1336-1340ش در 1354 صفحه در تهران چاپ و منتشر شده است.

مآخذ

آذربیگدلی، لطفعلی بیگ، آتشكدۀ آذر، به كوشش حسن سادات‌ناصری، تهران، امیركبیر، 1336-1340ش؛ آقابزرگ، الذریعة، 1 / 4؛ گلچین‌معانی، احمد، تاریخ تذكره‌های فارسی، تهران، سنایی، 1363ش، 1 / 3-17؛ مشار، خانبابا، فهرست چاپی فارسی، 1 / 31؛ نیز:

Storey, C. A., Persian Litrature, London, 1972.

بخش ادبیات

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: