آزویتی
مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی
یکشنبه 1 دی 1398
https://cgie.org.ir/fa/article/233756/آزویتی
سه شنبه 9 اردیبهشت 1404
چاپ شده
2
آزویتی [āzūitī]، در اوستا به معنای چربی و روغن (به سنسکریت: آهوتی) است و در زند نیز به چربی و گاهی به افزونی برگردانده شده است (بارتولمه، 343-344). این واژه دوبار در گاهان آمده است: یک بار در یسنای 49، بند 5 در کنار ایژا و یک بار در یسنای 29، بند 7 در بخش مربوط به آیین نثار به آتش (پورداود، 46). در اوستای متأخر شیر و آزویتی با هم به عنوان دو نثار که به آب جاری تقدیم میشوند و در رویش گیاهان مؤثرند، مورد تکریم قرار میگیرند (همانجا). آزویتی در پهلوی به «چربی» معنا شده است و در معنای عام خود نیز همین مفهوم را دارد ( ایرانیکا، III/ 273). در یسنای «هفت فصل» آزویتی در میان گروهی از ایزد بانوان همراه آبها، فرا خوانده میشود و به نظر میرسد که نیرو و جنبۀ جوانی آفرینش را نمایان میسازد (پورداود، 46؛ نارتن، 203-205؛ ایرانیکا، همانجا).
آزویتی در کنار «ایژا» در یسنا و بخشهای مختلف وندیداد به کار رفته است. این واژه در پهلوی به «افزونی» و گاه به «شیرینی» ترجمه شده است. در جاهای دیگر همراه با «خشوید» و «گئوش» آمده است که با آزویتی به ترتیب شیر، گوشت و چربی معنا میدهد و تأکید شده است که خورش سگان از اینها باشد (پورداود، 46-47). هنگامی که آزویتی در کنار ایژا قرار میگیرد، به معنای «گشایش و فراخْروزی و افزایش و فراوانی و کامیابی و غیره» است (همو، 47). به نظر میرسد که آزویتی پس از دورۀ ساسانی نقش فعالی در آیین زردشتی نداشته است ( ایرانیکا، همانجا).
پورداود، ابراهیم، یادداشتهای گاثاها، به کوشش بهرام فرهوشی، تهران، 1353ش؛ نیز:
Bartholomae, Ch., Altiranisches Wörterbuch, Berlin, 1961; Iranica ; Narten, J., Der Yasna Haptaηhāiti, Wiesbaden, 1986.یدالله منصوری
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید