صفحه اصلی / مقالات / دانشنامه ایران / آریوس /

فهرست مطالب

آریوس


نویسنده (ها) :
آخرین بروز رسانی : سه شنبه 3 دی 1398 تاریخچه مقاله

آریوس [āriyūs] (ح 250-336م). کشیش اسکندریۀ مصر، متولد لیبی که آموزشهایش پدید آورندۀ مذهبی در دین مسیحی شد که به نام خود وی معروف گردید (نک‍ : ه‍ د، آریوسی، آیین). کلیسای قدیم این آیین را به سبب تصدیقِ مخلوق و متناهی بودن ذات مسیح بدعتی بزرگ دانست که با مسیحیت متشرع مخالف است، و آن را محکوم کرد.
آریوس که رهبر اخلاقی و زهد پیشۀ گروهی مسیحی در منطقۀ اسکندریه بود، توانست با درهم آمیختن اندیشۀ نوافلاطونی ــ که بر یگانگیِ مطلق خداوند، به عنوان کمال اعلى، تأکید داشت ــ و رویکرد غیرتفسیری و عقل‌گرایانه به متون عهد جدید، پیروان بسیاری بیابد.
این‌دیدگاه از طریق اثر مهم شعری وی ثالیا(ضیافت؛ ح‌323م) مشهور شد و به‌ کمک سروده‌های مردم‌پسندی که برای زحمتکشـان و سیاحان فراهم آمده بود، در جاهای بسیاری پراکنده گشت.
شورای نیقیه در مۀ 325، پس از آنکه آریوس از امضای این ضابطۀ اعتقادی که «مسیح و خداوند دارای جوهر الاهی واحدی هستند»، سرباز زد، او را ملحد خواند. آریوس با پشتیبانی مؤثر همفکرانش در آسیای صغیر و نیز کُنستانتیا، دختر امپراتور قسطنطین (کنستانتینوس) اول و در پی تن دادنش به ضابطه‌ای مصالحه‌آمیز، از تبعید بازگشت و دوباره در کلیسا پذیرفته شد؛ اما اندکی پیش از آنکه قرار بود با کلیسا آشتی کند، روزی در حال قدم زدن در خیابانهای قسطنطنیه (استانبول کنونی)، به زمین افتاد و جان سپرد.    (160)

 

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: