صفحه اصلی / مقالات / دانشنامه ایران / آریان پور /

فهرست مطالب

آریان پور


نویسنده (ها) :
آخرین بروز رسانی : چهارشنبه 4 دی 1398 تاریخچه مقاله

آرْیان‌پور [āryān-pūr]، امیرحسین (1303-1380ش/ 1924-2001م) استاد دانشگاه، جامعه‌شناس، منتقد اجتماعی ـ تربیتی و مترجم. او در تهران، اما در خانواده‌ای کاشانی و لر تبار به دنیا آمد. جدش نایب حسین کاشی (ه‍ م) و مادرش از خاندان سپهری بود. تحصیلات را از 4 سالگی، و ترجمه کردن را از 13 سالگی آغاز کرد. در دانشگاههای تهران، بیروت، پرینستن و کیمبریج در رشته‌های ادبیات فارسی، علوم سیاسی، علوم اجتماعی، فلسفه و علوم تربیتی تحصیل کرد و در دانشگاه تهران، دانش‌سرای عالی و چند مرکز آموزش عالی دیگر به تدریس روان‌شناسی، جامعه‌شناسی، تعلیم و تربیت، فلسفه، روش تحقیق، زبان انگلیسی و تاریخ تمدن پرداخت و در 1359ش، پس از 31 سال تدریس بازنشسته شد (یادمان...، 3-4، 8؛ صاحب اختیاری، 17-20). 

آریان‌پور از نوجوانی به ورزش روی آورد و در 16 سالگی در وزنه‌برداری به مقام قهرمانی رسید و در 1322ش در مسابقه‌های چندملیتی در بیروت نیز به این مقام دست یافت (یادمان، همانجا) و روحیۀ ورزش‌دوستی و ورزشکاری را تا آخر عمر در خود حفظ کرد. او در عین حال، از جوانی به سیاست روی آورد و به سبب دیدگاههای چپ‌گرایانه و ترویج اندیشه‌های مارکسیستی، از اوان فعالیت تا پایان اشتغال رسمی، با انواع مانعها و محدودیتها روبه‌رو بود (یادداشتهای مؤلف).
 آثار تألیفی امیرحسین آریان‌پور در حوزه‌های متنوعی قرار می‌گیرد؛ از روان‌شناسی و تحلیل روان‌شناختی و تعبیرهای روان‌کاوانه، فلسفۀ تاریخ، علوم اجتماعی و جامعه‌شناسی و فلسفۀ هنر گرفته، تا روش‌شناسی و به‌ویژه اصطلاح‌شناسی و واژه‌یابی و واژه‌گزینی در قلمرو علوم اجتماعی و فلسفه (برای تفصیل بیشتر، نک‍ : صاحب اختیاری، 501-505). کتابهایی که از انگلیسی به فارسی ترجمه کرده است، نیز در حوزه‌های متنوع اخلاق، زندگی‌نامه، روان‌شناسی و علوم تربیتی، جامعه‌شناسی، تاریخ تمدن و فلسفه است (برای صورت کاملی از این آثار، نک‍ : همو، 506-510). زمینۀ جامعه‌شناسی (ترجمه و اقتباس، تهران، 1344ش؛ بارها تجدید چاپ شده است)، سالها متن درسی مبانی جامعه‌شناسی در دانشگاههای ایران و ظاهراً پرخواننده‌ترین و پرطرف‌دارترین اثر او بوده است(یادداشتهای مؤلف). مقاله‌های تألیفی و ترجمه‌ای او متنوع‌تر از آثار دیگرش در حوزه‌های یاد شده است (نک‍ : صاحب اختیاری، 489-497). دیدگاههای انتقاد اجتماعی و تربیتی او را به‌ویژه در مقاله‌هایش می‌توان یافت. به نظر عده‌ای، بزرگ‌ترین دستاورد پژوهشی و میراث علمی او، فرهنگ مفصل چهار زبانه‌ای در زمینۀ فلسفه و علوم اجتماعی است که در اختیار خانوادۀ او ست و هنوز منتشر نشده‌است. سهم عمدۀ او در این اثر، گذشته از جست‌وجوی گسترده در منابع به قصد واژه‌جویی و اصطلاح‌یابی، ذوق‌ورزی و تسلط وی به ادبیات فارسی در انتخاب، و نیز پیشنهاد کردن برابرهای زیبا و خوش‌آهنگ است. از این‌رو، شاید بتوان فرهنگ‌نگاری را عرصۀ تلاقی ذوق ادبی ـ هنری، دانش ادبی، تجربه‌های نگارشی و دقت علمی ـ اصطلاحی او دانست (یادداشتهای مؤلف).
در مراسمی که تاکنون برای بزرگداشت او برگذار شده است، شمار بسیاری از مردم از گروهها و قشرها، و حتى با گرایشهای فکری مختلف شرکت کرده‌اند و آزادگی، شجاعت و صراحت، سلوک مهربانانه و مؤدبانه با همه، و به‌ویژه با دانشجویان، مساعدت با فرودستان و تنگدستان، زندگی منزه و اخلاقی و تأثیر او را بر طیف‌گسترده‌ای از شاگردان و همکارانش ستوده‌اند. با اینکه چپ‌گرای راسخی بود، اما نگرش سیاسی و وابستگی خود را به گرایشهای فکری ـ سیاسی خاص، در کار علمی ـ پژوهشی مداخله نمی‌داد، ارزشهای علمی، اصول پژوهشی و حق و سهم علمی‌دیگران را، قطع نظر از مشی فکری آنها، با اخلاق و امانت‌داری حفظ می‌کرد. او از محبوب‌ترین استادان عصر خود در میان دانشجویان بود (یادداشتهای مؤلف).

مآخذ

 صاحب اختیاری، بهروز، زنده‌اندیشان به زیبایی رسند: یادمان دکتر امیرحسین آریان‌پور، تهران، 1381ش؛ یادمان دکتر امیرحسین آریان‌پور، جزوۀ توزیع شده در مراسم سالگرد او، تهران، 1382ش؛ یادداشتهای مؤلف. 

عبدالحسین آذرنگ

 

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: