صفحه اصلی / مقالات / دانشنامه ایران / آرنیوس، نظریه /

فهرست مطالب

آرنیوس، نظریه


نویسنده (ها) :
آخرین بروز رسانی : پنج شنبه 5 دی 1398 تاریخچه مقاله

آرِنیوس، نَظَریّه [nazariyye(a)-ye āreniyūs]، نظریه‌ای که اسوانته آرنیوس، دانشمند سوئدی در 1887م/ 1304ق مطرح کرد. بر اساس این نظریه، اسیدها موادی هستند که در آب به صورت اتمها یا مولکولهایی دارای بارالکتریکی (یون) درمی‌آیند که یکی از آنها یون هیدروژن (H+) است؛ همچنین بازها در آب یونیده می‌شوند و یونهای هیدروکسید (OH-) به وجود می‌آورند. اکنون مشخص شده است که یون هیدروژن نمی‌تواند به تنهایی در محلولهای آبی وجود داشته باشد، بلکه همراه با یک مولکول آب، یون هیدرونیُم (H3O+) را می‌سازد؛ اما هنوز هم در عمل یون هیدرونیم طبق روال پیشین به صورت یون هیدروژن نشان داده می‌شود. 
رفتار اسیدی بسیاری از اسیدهای معروف مانند سولفوریک، هیدروکلریک، نیتریک و استیک اسید، و خصوصیات بازی هیدروکسیدهـای مشهـوری همچـون سـدیـم، پتـاسیم و کلسیم ـ هیدروکسید، برحسب توانایی آنها، به ترتیب در ایجاد یونهای هیدروژن و هیدروکسید در محلول، تعیین می‌شود. علاوه بر این، این‌گونه اسیدها و بازها را می‌توان بر اساس میزان تولید یون هیدروژن و یا یون هیدروکسید در محلول، به اسیدها و بازهای قوی یا ضعیف دسته‌بندی کرد. 
واکنش میان اسید و باز به تشکیل نمک و آب می‌انجامد که این آب نتیجۀ ترکیب یک یون هیدروژن و یک یون هیدروکسید است.     (195)

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: