صفحه اصلی / مقالات / دائرة المعارف بزرگ اسلامی / ادبیات فارسی / چنته پابرهنه /

فهرست مطالب

چنته پابرهنه


نویسنده (ها) :
آخرین بروز رسانی : سه شنبه 23 مهر 1398 تاریخچه مقاله

چَنْتۀ پابِرَهْنه، نشریۀ طنزآمیز و کاریکاتوری چاپ تهران. 29 شماره از نشریۀ هفتگی چنتۀ پابرهنه از ذیحجۀ 1328 یا محرم 1329 تا میانه‌های ربیع‌الآخر 1330 (آذر یا دی 1298 ـ میانه‌های فروردین 1290) در تهران منتشر شده است (براون، 72؛ بیات، 1 / 427). صدرهاشمی به نادرست احتمال داده که شمارۀ نخست آن جنگل مولا نام داشته است و نام جدید را از شمارۀ دوم برگزیده‌اند (2 / 189).
سبب ابهام دربارۀ تاریخ دقیق انتشار این نشریه آن است که در بیشتر شماره‌ها، تاریخ، روز و گاهی سال را ننوشته‌اند. به این بی‌توجهی از سوی وزارت معارف اعتراض شده است و چون نام چاپخانه نیز ذکر نمی‌شد، دستگاههای مملکتی گمان می‌بردند که دراین‌باره «مقصوداتی در نظر» بوده است (بیات، همانجا).
صاحب امتیاز و مدیر و سردبیر چنتۀ پابرهنه، میرزا محمودخان افشار دواساز بود که از سرگذشت او آگاهی نداریم. احتمال دارد وی همان محمود فرهی دواساز باشد که مجلۀ دواسازی را در 1306ق / 1889م منتشر ساخت (آرین‌پور، 2 / 110؛ کهن، 2 / 576؛ نیز نک‍ : سلطانی، 1 / 58).
این نشریه همکارانی نیز داشت که با نامهای مستعار امضا می‌کردند. به گمان محیط طباطبایی، یکی از آنها شاعر نامدار و چهرۀ مشهور جنبش چپ ایران، ابوالقاسم لاهوتی بود (ص 226، 254)؛ شعرهایی نیز با امضای «تجاری» در آن چاپ شده است (همانجا). تصاویر و کاریکاتورهای چنتۀ پابرهنه را علی‌رضا [عشقی] می‌کشید (صدرهاشمی، همانجا).
چنتۀ پابرهنه به حزب دموکرات گرایش داشت. این مطلب را نه از سرلوحه یا مقالۀ آغازین، بلکه از پاره‌ای جانب‌داریهایش می‌تـوان دریـافت. این نشریـه آرمـان برابری و خشـم نسبت به صاحبان زر و زور را بازتاب می‌داد. ازاین‌رو، نسبت به بهلول، ارگان طنزآمیز حـزب دموکرات کـه اندکی بعد (نک‍ : ه‍ د، بهلول، هفته‌نامه) آغاز به انتشار کرد، چپ‌گراتر بود و می‌توان آن را وابسته به جناح چپ دموکراتها انگاشت (آرین‌پور، کهن، براون، همانجاها).
در سرلوحۀ شمارۀ نخست چنتۀ پابرهنه، مسلک این جریده «محافظت استقلال ایران و حمایت رنجبران» یاد شده است. در مقالۀ آغازین نیز آن را «نتیجۀ افکار جمعی رنجبران»، «محض بیداری» و برای انجام «خدمتی به برادران زحمت‌کش این آب و خاک عزیز» معرفی کرده‌اند (اسفندیاری، 60؛ رابینو، 119).
به‌جز شماره‌های نخست چنتۀ پابرهنه، در بیشتر شماره‌ها نیمی از ورق آن به کاریکاتورهای انتقادی اختصاص دارد که چندان دلنشین نیستند (نک‍ : اسفندیاری، 61؛ محیط، 226). بقیۀ محتوای نشریه، سرمقاله‌ای طولانی و چند طنز اجتماعی یا سیاسی کوتاه‌تر به‌صورت حکایت و شعرهایی است که با عنوان «ادبیات بابا احمد» به چاپ رسیده است. بابا احمد (قهرمان نشریه)، در بسیاری از کاریکاتورها هم حضور دارد و با شخص دیگری به‌نام کل‌شعبان دربارۀ رخدادهای روز به گفت‌وشنود می‌پردازد (صدرهاشمی، 2 / 189-190؛ محیط، 224، 225).
محمدعلی تربیت دو بار از زبان ساده و نقش این نشریه در انتشار اندیشه‌های آزادی‌خواهانه در میان تودۀ مردم و بیداری افکار عمومی یاد کرده است (براون، همانجا). محیط طباطبایی نیز دربارۀ چنتۀ پابرهنه می‌نویسد: «اسلوب انشای روزنامه ساده و در عین استواری لفظ و معنی، خالی از لطافت کلام نیست. لحن بیان مطلب طوری است که کم‌سواد و بی‌سواد را از شنیدن و خواندن چنته خسته نمی‌کند» (ص 226).
چنتۀ پابرهنه در «مطبعۀ عالی جناب مشهدی خداداد» با خط نستعلیق ــ به ندرت نسخ ــ به چاپ سنگی می‌رسید. نشریه در 4 صفحۀ دو ستونی به قطع 5 / 35×22 انتشار می‌یافت و در تهران به یک شاهی (5 دینار) تک‌فروشی می‌شد (صدرهاشمی، همانجا؛ محیط، 223).
شماره‌هایی از چنتۀ پابرهنه در کتابخانه‌های مجلس 1 و 2، مرکزی دانشگاه تهران، مؤسسۀ مطالعات تاریخ معاصر، مرکزی تبریز، علامۀ طباطبایی (شیراز)، مرعشی (قم)، آکادمی علوم بادکوبه، دانشگاه کیمبریج و دانشگاه پرینستن موجود است (نک‍ : اسفندیاری، 83؛ سلطانی، همانجا).

مآخذ

آرین‌پور، یحیى، از صبا تا نیما، تهران، 1372ش؛ اسفندیاری، شهین و دیگران، مطبوعات ایران، فهرست تحلیلی کتابخانۀ مجلس سنا، تهران، 1358ش؛ بیات، کاوه و مسعود کوهستانی‌نژاد، اسناد مطبوعات، تهران، 1372ش؛ رابینو، ه‍ . ل.، روزنامه‌های ایران از آغاز تا سال 1329ق، ترجمۀ جعفر خمامی‌زاده، تهران، 1380ش؛ سلطانی، حسن، فهرست روزنامه‌های فارسی در مجموعۀ کتابخانۀ مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران، تهران، 1354ش؛ صدر هاشمی، محمد، تاریخ جراید و مجلات ایران، اصفهان، 1362ش؛ کهن، گوئل، تاریخ سانسور در مطبوعات ایران، تهران، 1362ش؛ محیط طباطبایی، محمد، تاریخ تحلیلی مطبوعات ایران، تهران، 1375ش؛ نیز:

Brown, E., The Press and Poetry of Modern Persia, Los Angeles, 1983.

ناصرالدین پروین

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: