مروری بر اندیشه و خدمات علمی دکتر کزازی در گفت‌گو با کیانوش کیانی هفت‌لنگ

1403/8/27 ۱۰:۲۸

مروری  بر اندیشه و خدمات علمی دکتر کزازی در  گفت‌گو با کیانوش کیانی هفت‌لنگ

به بهانه انتشار کتاب «زندگی نامه و خدمات علمی و فرهنگی میرجلال الدین کزازی» چهره ماندگار زبان و ادب فارسی که به همت انجمن منتشر شده است، در گفت‌گو با کیانوش کیانی هفت‌لنگ مرور کوتاهی بر اندیشه و خدمات علمی دکتر کزازی داریم.

همت بلند استاد میرجلال الدین کزازی در معرفی فرهنگ و تمدن غنی ایران

کیانوش کیانیِ هفت لنگ عضو شورای مشاوران علمی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و از جمله استادان و پژوهشگران برجسته تاریخ شفاهی است. در این گفت و گو، به بهانه انتشار کتاب «زندگی نامه و خدمات علمی و فرهنگی میرجلال الدین کزازی» چهره ماندگار زبان و ادب فارسی که به همت انجمن منتشر شده است، مرور کوتاهی داریم بر اندیشه و خدمات علمی دکتر کزازی، که حاصل آن پیش روی شماست.

****

از چند ماه پیش، جنابعالی با همکاری خانم دکتر نادره جلالی مدیر پژوهشی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی مشغول انجام مصاحبه تخصصی تاریخ شفاهی با دکتر میرجلال الدین کزازی در محل انجمن هستید و چند روز دیگر نیز کتاب زندگی نامه و خدمات علمی و فرهنگی ایشان از سوی انتشارات انجمن آثار و مفاخر فرهنگی به زیور طبع آراسته می‌شود؛ در طول این مواجهه مستقیم که با استاد داشته اید؛ در یک نگاه کلی، کارنامه فرهنگی و علمی وی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

میرجلال‌الدین کزازی، چهره ماندگار زبان و ادبیات فارسی است و در طول عمر پربار خود، افزون بر تدریس و تربیت شاگردان برجسته که برخی از آنان، امروزه خود در زمرۀ استادان نامدار این رشته به شمار می‌روند، در زمینه تألیف و ترجمه نیز دارای آثار متعددی است. این کارنامه زرین، گواه تلاشی مستمر است در زمینه شناختن و شناساندن  فرهنگ و تمدن غنی ایران، به ‌ویژه مفاخر ملی شعر و ادب پارسی،همچون فردوسی، خاقانی، سعدی، حافظ ، مولوی و نظامی، او را به عنوان استادی پیشکسوت و توانا در عرصه تحقیق و پژوهش بلند آوازه کرده است.

به نظر شما اندیشه و آثار دکتر کزازی چه نقشی در ارتقا و گسترش زبان و ادب فارسی در جهان پارسی زبان داشته است؟

ایران، به دلیل موقعیت خاص طبیعی و جغرافیایی خود، از سپیده‌د‌مان تاریخ تاکنون، مورد هجوم اقوام مختلف قرار گرفته و حوادث متعددی را از سرگذرانده است. اما آنچه سبب شده تا همچنان پابرجا بماند، هویت ملی و  فرهنگی آن بوده است؛ هویتی که در قالب زبان پارسی متجلی شده و  بالیده است. چه آن زمان که فردوسی بزرگ حماسه سترگ خود را با آن می‌سرود تا علایق ملی، تاریخی و فرهنگی را با آن نیرو بخشد و خودشناسی و خودباوری را به ایرانیان نشان دهد، چه هنگامی که مولانا با دیوان غزلیات، مثنوی و حافظ و سعدی با گلستان و بوستان، ماندگارترین آثار ادبی جهان را نوشتند، همواره نقش اصلی و ویژه‌ای در پایداری و حیات ایرانیان و وحدت ملی ایفا کرده و می‌کند. دکتر کزازی هم با باور به اینکه زبان آئینه فرهنگ است و بستر اندیشه‌ها و ارزش‌های ذهنی و روانی و منشی  مردم،  فرهنگ و هنر مردم و سامان ارزش‌ها، ساختار روانی و درونی  مردم، بیش و پیش از هر پدیده اجتماعی دیگر، در زبان است که به دیدار می‌آید و پدیدار می‌شود، مردمان فرهیخته و فرهنگمدار که به خودآگاهی تاریخی و بیداری درونی رسیده‌اند، می‌کوشند زبان خود را از گزند ها پاس بدارند. با واکاوی هویت ایرانی و بهره‌گیری از زبان فارسی، نشان می‌دهد یکی از مهمترین عوامل حفظ هویت ایرانی و هویت فرهنگی و پیوند اقوام مختلف آن در تاریخ، حفظ و پاسداشت «زبان فارسی» بوده است.

دکتر کزازی در کنار پژوهش و تدریس طولانی در دانشگاه‌های ایران و جهان، به شعر و شاعری نیز توجه ویژه‌ای دارد. دیدگاه شما درباره اشعار و قلم ادبی ایشان چیست؟

استاد همان‌گونه که در گفتار،  سبک ویژه خود را دارند و از فارسی سره بهره می‌گیرند، در نوشتار هم کوشیده‌اند همان سبک را حفظ کنند که در نوع خود جالب و درخور توجه است. از سوی دیگر، نشان از عشق و علاقه کزازی به ایران و زبان فارسی دارد و بیانگر این موضوع است که او همیشه به هویت خود می‌بالد و مایه نازش ایرانیان می‌داند.

سروده‌های استاد هم حکایت از نظم فکری و تراوشات ذوقی و تسلط او بر شعر و ادب پارسی دارد که تاکنون چندین دفتر شعر منتشر نموده تا دوستداران شعر را به اشعار تازه خود در کالبد چکامه (غزل)، چارانه (رباعی) و دوبیتی مهمان کند.

زندگی، سلوک و اندیشه مفاخری چون دکتر میرجلال‌الدین کزازی به انسان امروز به‌خصوص به جوانان و دانشجویان  زبان و ادب فارسی در دانشگاه‌ها، چه می‌آموزاند و چه درس‌هایی می‌دهد؟

به یقین چنان‌که در روان‌شناسی هم به آن توجه شده  است ، انسان احتیاج به الگوی رفتاری و نمونه عمل دارد. بنابراین یکی از روش‌های تربیتی، ارائه« الگو» است. در این روش، انسان‌های موفق به عنوان نمونه معرفی می‌شوند و دیگران می‌توانند از رفتار آنها سرمشق گرفته و مثل آنها شوند. از این‌رو سلوک و اندیشه استاد کزازی برای جوانان یک الگو است و  نشان می‌دهد «نابرده رنج گنج میسر نمی‌شود» و استاد برای رسیدن به این جایگاه، چه مرارت‌ها و رنج‌هایی را متحمل شده است. همچنین نقش و اهمیت مطالعه و پشتکار را به تصویر می‌کشد که انسان با آگاهی و خرد و فرا گرفتن علم و دانش و اندوختن تجارب، اگر هدف عالی برای خود در زندگی داشته باشد، به رغم فراز و فرودها می‌تواند به عالی‌ترین درجات برسد. برای این استاد فرزانه آرزوی و شادکامی دارم .عمرش به بلندای آفتاب باد.

منبع: انجمن آثار و مفاخر فرهنگی

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: