تاریخ کهن کشاوزری ایران در فقدان موزه علم

1393/9/2 ۱۰:۵۲

تاریخ کهن کشاوزری ایران در فقدان موزه علم

وزراتخانه کشاورزی به برنامه پنج ساله چهارم توسعه عمل نکرد و هنوز موزه علوم و فنون ندارد. این در حالی است که طبق این برنامه این وزارتخانه باید موزه علوم و فنون تاسیس می‌کرد.

 

وزراتخانه کشاورزی به برنامه پنج ساله چهارم توسعه عمل نکرد و هنوز موزه علوم و فنون ندارد. این در حالی است که طبق این برنامه این وزارتخانه باید موزه علوم و فنون تاسیس می‌کرد.

« از نگاه میراث فرهنگی بسیاری از فناوری‌های قدیم باید دارای موزه علوم و فنون باشند. به عنوان مثال موزه قنات می‌تواند بخشی از تاریخ علم فناوری قدیم ایران را نشان دهد.» احمد محیط طباطبایی، جانشین رییس ایکوم با بیان این مطلب عنوان کرد که از طرف دیگر بعضی از وزراتخانه ها مانند وزرات کشاورزی به  برنامه پنج ساله چهارم توسعه عمل نکردند و ما جای خالی علوم و فنون را در این وزراتخانه خالی می بینیم.

مشاور رییس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی تنها راه هماهنگی موزه های علوم و فنون را راه اندازی نهادی در وزارت علوم و فناوری عنوان کرد:« من بارها گفته‌ام که موزه علوم و فناوری باید در داخل وزارت علوم و فناوری به صورت نهاد و نه تک موزه بررسی شود و نهادی برای موزه‌های علوم و فناوری تشکیل شود که نه تنها این موزه بلکه تمام موزه هایی که به نوعی به فرایند توسعه و ارتقا سطح علمی را ساماندهی کند. به هر حال این نهاد می‌تواند مسئولیت هماهنگی، توسعه و نظارت را بر عهده داشته باشد و این دلیل بر این نیست که همه فناوری ها در یکجا تکرار شود.»

او از تعدد موزه‌های علوم و فنون نام می‌برد:« موزه هایی وجود دارد که زیر مجموعه موزه‌های علم هستند مانند موزه های دانشگاهی که از این نمونه ما موزه تاریخ طبیعی حشرات در دانشگاه کشاورزی یا  موزه زمین شناسی در دانشکده علوم را داریم  و همچنین موزه های قدیمی که هنوز هم دایر هستند. یا فناوری‌های جدید مانند موزه برق در خیابان شهدا و موزه آب که باید آن ها را به عنوان موزه های علوم و فناوری به شمار آورد. از طرف دیگر فناوری های قدیم نیز هستند. موزه های قنات که از تاریخ علم و فناوری قدیم می‌گوید.

محیط طباطبایی همچین می‌گوید که موضوع دیگری که امروز باید یادآوری کنیم این است که موزه های علوم نه فقط گذشته و امروز را باید نشان دهد بلکه باید دور نمای آینده را نیز در اختیار مخاطبان قرار دهد. در کدام موزه است که بچه ها می‌توانند دورنمای آینده علم را بیینند و آن قطعا موزه علوم و فنون است که فراموش شده.

به گفته او، بخشی از میراث فرهنگی ایران را در موزه علوم می توان دید. مثلا اهمیت قرن چهارم و پنجم در ایران را نمی‌توان با بناهای تاریخی نشان  داد بلکه در این دوران ما کتاب قانون و شفای ابن سینا را داریم. کتاب فن کبیر فارابی را داریم. در موزه علم است که می‌توان بخش طلایی تمدن اسلامی را درک کرد. چون این دوران عصر طلایی علم در ایران بوده است. دوره ای است که ایرانی‌ها بیشترین ویژگی علمی را به دست آورده‌اند که فقط در موزه علم می توان آن را درک کرد.

 

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: