منزلت بيت امام (قدِّس سرُّه) / مرتضي جوادي آملي

1393/3/13 ۱۱:۱۹

منزلت بيت امام (قدِّس سرُّه) / مرتضي جوادي آملي

گرچه واژه (بيت) در لغت معناي روشن و ساده يي دارد ليكن در مصطلح قرآني و نيز در فرهنگ ديني در زمره واژه هاي معنادار و قدسي است كه با جلال و شكوه تمام از آن ياد مي شود: واژه هايي همانند (بيت الله الحرام) (بيت عتيق) (بيت المقدس) (اهل بيت) و نظاير آن در باور اسلاميان و خصوصا شيعيان بسيار عزيز و عظيم است.


 

 

 

گرچه واژه (بيت) در لغت معناي روشن و ساده يي دارد ليكن در مصطلح قرآني و نيز در فرهنگ ديني در زمره واژه هاي معنادار و قدسي است كه با جلال و شكوه تمام از آن ياد مي شود: واژه هايي همانند (بيت الله الحرام) (بيت عتيق) (بيت المقدس) (اهل بيت) و نظاير آن در باور اسلاميان و خصوصا شيعيان بسيار عزيز و عظيم است.
    
اصطلاح (اهل بيت) كه از سوي حق مطلق و خداي سرمد بلكه به زبانش و در كلامش قرآن مجيد به صراحت بيان شده [ اِنمّا يريد الله ليذهب عنكم الرجس اهل البيت و يطهركم تطهيرا ] (احزاب 22) نزد شيعيان بعد از توحيد و رسالت، عزيزترين و محبوب ترين عبارت است به گونه يي كه هويت و هستي خود را مرهون آن دانسته و حاضرند تمام وجود و همه جان خود را در جهت احيا و ابقاي آن ايثار و نثار كنند. روردگار سبحاني با افاضه كريمه [ في بيوت اذن الله ان تُرفع و يُذكر فيها اسمُهُ يسبح له فيها بالغدوّ والاصال ] (نور 27) رفعتي به كلمه (بيت) بخشيد كه ضمن داشتن معناي ملكي، هويتي ملكوتي و سمت و سويي الهي يافت و از نوعي قداست و گونه يي نزاهت طرفي بست.
    
بر اساس دو كريمه فوق دو خصيصه تنزيهي و تشبيهي از سوي حق مطلق به اهل بيت عصمت و صاحب جلالت بخشوده شد، ويژگي اول: نزاهت از هر آنچه رجز و پليدي يا رجس و پلشتي ناميده مي شود كه نتيجه آن طهارت مطلق از هر خطا و پاكي بي حد از هر خطيئه است.
    
ويژگي دوم: فسحت وجودي و رفعت مقام و باريابي به ساحت الهي است كه با خود مظهريت تمام اوصاف الهي و همه افعال ربوبي را داراست و البته اين همه در سايه اذن الهي و رخصت سبحاني ميسور است.
    
از آن گاهي كه كرامت پروردگاري بر اهل بيت پرتو افكند و آنها را هم از طهارت و پاكيزگي و هم از رفعت و بلنداي وجودي بهره مند ساخت، واژه (بيت) به تبع آن شرافت و مكانت يافت، ديگر (بيت) مكان نيست بلكه مكانت است و جا ني است كه جايگاه است.
    
و اين معنا امروزه در فرهنگ عموم دينمداران، خصوصا عالمان و فرزانگان بسيار شريف و گرانبهاست و كاربرد خاص آن نسبت به (بيوت) فقيهاني ممتاز و حكيماني سرفراز است كه به راستي از دو ويژگي نامبرده بهره برده و هستي و حيات فردي و اجتماعي خويش را بر آن بنيان نهادند.
    
در روزگار ما شايسته ترين و نخبه ترين انساني كه بدون ترديد شانيت اين معنا را يافت كه از مواهب تنزيهي سبحاني طرفي ببندد و از عطاياي تشبيهي الهي بهره برد، همانا شخصيت عزيزالوجود و حقيقت نادرالظهور امام خميني (ره) است كه به شايستگي مكان او مكانت يافت و جاي او جايگاه شد و منزل او (بيتي) شد كه پروردگار عالم به آن اذن رفعت و فرصت صعود بخشيد، البته اين رخصت الهي مرهون عمري مجاهدت و اجتهاد و روزگاري طولاني اخلاص و پاكي و آزمون هاي سخت و دشوار الهي است كه اين مدال پرافتخار تنها به شايستگاني عطا مي شود كه در سايه كريمه
    [
و اذ ابتلي ابراهيم ربه بكلمات فاتمّهن قال اِني جاعلك للناس اِماما] (بقره 124) توانستند درون خود را پاك تر از بيرون و باطن خويش را زيباتر از ظاهر سازند و البته روشن است كه اين معنا دفعه ارزاني نخواهد شد و ناگهاني پديد نخواهد آمد.
    
امام خميني (رض) كه خود متوجه اين تحول كيفي و اين تغيير مكانتي بود همواره بر آن مي كوشيد كه منزلت و جايگاه اين (بيت) را صيانت كرده و هر آنچه موجب ضعف و باعث وهن است طرد كند، هرگز اقتدار معنوي آن را با قدرت مادي و غناي ملكوتي آن را با ثروت ملكي اشتباه نگرفته يا معاوضه نكند. اخلاق و كرامت الهي آن را با هيچ متاع دنيايي مبادله نكرده، او نه تنها خود از عرش (بيت) به فرش منزل تنزل نكرد بلكه همواره به نزديكان و ياران و همراهان سفارش داشت تا حريم بيت را پاس بدارند و اين جايگاه الهي كه امانت خداي سبحاني و ماوي و ملاذ مردمي است را از تعرض و دست اندازي ديگران سالم و مصون نگاه دارند.
    
بيت امام (ره) نيز از زماني كه به تبع زعامت و قيادت الهي امام (ره) شكل گرفت، سعي برآن داشت كه همانند رائدش مستقيم باشد و جز بر بازتاب دهندگي افكار، آرا، نظرات امام (ره) نينديشد و هرگز از مسير تعيين شده عدول نكرده و كژراه برنگزيند.
    
اين ويژگي در تمامي دوره هايي كه امام(ره) امامت داشت مستمر بود، چه در دوران ننگين ستمشاهي كه به مبارزه و مظلوميت و زجر و حبس و تبعيد مي گذشت و چه در روزگار تنهايي و غربت و تبعيد تركيه و نجف اشرف و چه در اوج عزت و عظمت راهبري نهضت و معماري نظام اسلامي و اين سند پرافتخار در خاطره ملت و ديباچه صحيفه مملكت و نظام اسلامي حك شده و ازبين رفتني نيست. اكنون همگان نام عزيز خميني (ره) و انديشه بلند و اخلاق كريمانه و روحيات شجاعانه و نهايتا انقلاب شكوهمندش را در بيتش مي جويند، بيتي كه ديگر مكان نيست بلكه مكانت است و ملك نيست كه ملكوت است، بيتي كه عزت و عظمت از آن مي جوشيد و هرگز ذلت و خواري در آن راه نداشت، بيتي كه از مال و مقام و ديگر مظاهر دنيايي اثري نداشت بلكه برآن زهد و تقوا و قناعت و كفاف حاكم بود، بيتي كه هرآنچه از صداقت و رفاقت بود در آن جمع و از حقد و كينه يا حسد و شينه در آن اثري نبود، بيتي كه از عظمت و بزرگي چشم جهانيان را خيره ساخته و از حقارت و كوچكي و خردي و كوته بيني هوايي نداشت و خلاصه بيتي در سايه بيت اهل بيت(ع) بود كه همگان از دوست و دشمن، بر و فاجر، عالم و جاهل به آن اميد داشته و به سوي آن مشتاق بودند آن گونه كه از شيمه اهل بيت آموختيم و آنچنان كه از زيارات شان به دل نشانديم [... ولاعالم ولاجاهل و لادنيّ و لافاضل و لامومن صالح و لافاجر طالح... الاّ عرّفهم جلالة امركم و عظم خطركم و كبر شانكم ] (زيارت جامعه)
    
ملت بزرگ و بزرگوار ايران بلكه امت اسلامي به درستي مي داند كه اكنون اين بيت متعلق به عالم اسلام و جامعه اسلامي است. اين ميراث گرانقدري است كه پروردگار عالم براي اين امّت ذخيره ساخته تا سرمايه يي براي اسلام و دلمايه يي براي نظام و دستمايه يي براي امّت بزرگ اسلام باشد و بماند تا آيندگان از آن توشه برگيرند و مسير رسالت نبوي (ص) و ولايت علوي (ع) و عزت حسيني (ع) را در روزگار كنوني و قرون متوالي از آن بجويند و به فرث افراط و روث تفريط دچار نشوند.
    
اكنون كه اصحاب بصر و ارباب نظر بلكه هر شاهد و غايبي حاضر و ناظر است كه چگونه اهل اين بيت معظم و اصحاب پيدا وپنهان اين خانه معزز با سلوك علمي و منهج اخلاقي در عين عزت و صلابت، تلاش دارد تا به هر نحو ممكن وبا وجود بسياري از مسائل و مصايب اين بارگاه قدوسي و آن حرم سبحاني را برابر توصيه هاي شفهي و وصاياي كتبي آن سفر كرده شاهد و آن مهاجر ناظر حفظ و صيانت كند، بر همگان خصوصا پيمايش كنندگان انديشه والاو پويندگان انگيزه بالاي خميني عزيز (ره)، فرض و لازم است تا با افكار و نظرات دانشي و نيز با قلم و بيان ارزشي خويش جامعه ايراني بلكه امت اسلامي را به اين جايگاه يگانه و اين (بيت) بي تا توجه داده و بر آن باشند تا مبادا افرادي بر اساس شبهه علمي يا شهوت عملي گرفتار خطاي نظري يا خطيئه عملي شده و آتش به خرمن خود و ملت برند يا به عرصه سيمرغ جولان زنند كه سرنوشت محتوم آنان در سنت الهي و نيز حافظه تاريخي ملت و مملكت ثبت است.
    
در پايان، اكنون كه در آستانه بيست وپنجمين سالگرد آن رحيل سعيد و آن مهاجر مراقب هستيم، ضمن آرزوي علو مرتبت و دنو منزلت، خالصانه ترين درودها و پاكيزه ترين تحيات را تقديم محضرش كرده و از حضرتش عاجزانه التماس مي كنيم تا براي حفظ آن بيت رفيع و آن جايگاه منيع و نيز بقاي نظام جمهوري اسلامي و رهبري معظم انقلاب و مردم عزيز، دركنف هدايت و حمايت حضرت بقيه الله اعظم و  ولي زمان (عج)، دعا كند.

اعتماد

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: