صفحه اصلی / مقالات / دانشنامه ایران / استوپس /

فهرست مطالب

استوپس


نویسنده (ها) :
آخرین بروز رسانی : شنبه 2 فروردین 1399 تاریخچه مقاله

اِستوپس \ [e]sto(ow)ps\ ، ماری شارلُت کارمایکِل (1880-1958م/ 1259-1337ش)، بانوی بریتانیاییِ مدافع کنترل زاد و ولد. او نخستین درمانگاه آموزشی جلوگیری از آبستنی در بریتانیا را در 1921م تأسیس کرد. اگر چه کار درمانگاهی، تألیفات و سخنرانیهای او مخالفت شدیدی را، به‌ویژه در میان کاتولیکها برانگیخت، در نرمش تدریجی کلیسای انگلستان (از 1930م) در برابر موضوع کنترل زاد و ولد، بسیار مؤثر بود. 
استوپس در اسکاتلند زاده شد و نخست در دانشگاه لندن تحصیل کرد. سپس در 1904م از دانشگاه مونیخ مدرک دکتری در گیاه‌شناسی گرفت و پس از آن در دانشگاههای منچستر و لندن به ‌تدریس پرداخت. او متخصص‌ گیاهان ‌سنگواره‌ای 
(دیرین‌ گیاه‌شناسی) و مسائل مربوط به استخراج زغال‌سنگ بود و در 1916م، هنگامی که ازدواجش به جدایی انجامید، شهرت علمی فراوانی داشت؛ این جدایی سبب شد که وی توجهش را به مسائل ازدواج معطوف کند. او در ابتدا کنترل زاد و ولد را به‌عنوان کمکی به پدید آوردن احساس خرسندی از ازدواج و وسیله‌ای برای مصون نگه‌داشتن زنان از آسیبهایی در نظر می‌گرفت که در اثر زایمانهای پیاپی بر جسمشان وارد می‌آمد. دیدگاه او با چندین رهبر پیشین جنبش کنترل زاد و ولد تفاوت داشت، زیرا آنان بیشتر به از میان برداشتن مشکل مازاد جمعیت و فقر توجه داشتند. 
همسر دوم استوپس، هامفری وِردِن رو، که از بنیادگذاران کارخانۀ هواپیماسازیِ رو بود، استوپس را در مبارزاتی که بعداً آغاز کرد، یاری رساند. نخستین درمانگاه کنترل زاد و ولد آنان سه سال بعد در منطقۀ هالووِیِ لندن تأسیس شد. در این میان، استوپس کتابهای «عشقِ به ازدواج انجامیده» (ترجمۀ فارسی با عنوان راه موفقیت در عشق و ازدواج: 1329ش؟) و «پدر و مادری کردن خردمندانه» را نوشت (هر دو در 1918م) که به چندین زبان ترجمه شده‌اند. کتاب او با عنوان «پیشگیری از آبستنی: نظریه، تاریخچه و اجرای آن» (1923م؛ ویرایش جدید: 1931م) در آغازِ انتشار، جامع‌ترین اثر در این‌باره بود. استوپس پس از جنگ جهانی دوم، به کشورهای خاور دور در کنترل زاد و ولد یاری رساند. 

مآخذ

کتابخانۀ ملی ایران (آذر 1388)؛ نیز:

CE, 6th edition; EB, 2008.
بخش علوم پزشکی

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: