صفحه اصلی / مقالات / دانشنامه ایران / استافیلو کوک /

فهرست مطالب

استافیلو کوک


نویسنده (ها) :
آخرین بروز رسانی : شنبه 24 اسفند 1398 تاریخچه مقاله

اِستافیلوکوک \ [e]stāfilokok\ ، جنسـی از بـاکتریهـای کروی که معمولاً مشهورترین گونه‌های آن به‌فراوانی در غشاهای مخاطی و پوست انسان و دیگر جانداران خون‌گرم وجود دارند. واژۀ استافیلوکوک عموماً برای همۀ گونه‌های این جنس به کار می‌رود و به وضعیت قرارگرفتن این باکتریها کنار یکدیگر (به شکل خوشه‌های انگور) اشاره دارد. 
از نظر میکروب‌شناختی، استافیلوکوکها باکتریهایی گرَم ـ مثبت (در محیطهای تازۀ کشت)، فاقد هاگ، غیرمتحرک و بی‌هوازی اختیاری (بی‌نیاز از اکسیژن) هستند و میانگین قطر سلولهایشان یک میکرومتر (1 میکرومتر = 6-10 متر) است. 
2 واریتۀ مختلف از گونۀ استافیلوکوکوس آورِئوس برای انسان اهمیت دارد. این گونه عامل مهم عفونت زخم، کورک و دیگر عفونتهای پوستی انسان و نیز آبسه، اُستئومیِلیت (ه‍ م)، سِپتی‌سِمی و باکتریمی، و یکی از شایع‌ترین علل مسمومیتهای غذایی است. استافیلوکوکوس آورئوس موجب التهاب پستان (ماستیت) در جانوران اهلی و عفونت پستان در زنان می‌شود. این میکروب به سبب مقاومتش در برابر آنتی‌بیوتیکها، یکی از عوامل مهم بیماری‌زا در بیمارستانهاست. استافیلوکوکوس اِپیدِرمیس کمتر بیماری‌زاست و در افرادی که دفاع بدنشان ضعیف شده است، میکروبی فرصت‌طلب به‌شمار می‌رود. 

مآخذ

 CE, 6th edition; EA, 2006; EB, 2008; ME, 2005. 
بخش علوم پزشکی

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: