صفحه اصلی / مقالات / دانشنامه ایران / اسپنجروش /

فهرست مطالب

اسپنجروش


نویسنده (ها) :
آخرین بروز رسانی : سه شنبه 22 بهمن 1398 تاریخچه مقاله

اِسپَنجَروش\ š\ espa(e)njaru، دیوی که کارش جلوگیری از بارش باران است. این نام با املاهای گوناگون، همچون‌ اسپن‌جروی، سِپن‌جغری، اسپنجغر و اسپنجروز نیز در متون زردشتی آمده است (آموزگار، 36). اسپنجروش در اوستا به شکل سپِنجَغریه (بارتولمه، 1619) آمده، و نام دیوی است که با آتشی به نام وازیشته \ vāzišta\ (وازِشت) نبرد می‌کند ( اوستا، وندیداد 19، بند 40).
دیو اسپنجروش یاور دیوی به نام اَپوش، و مظهر دیو طوفان است که به دست وازشت یا آذرخش نابود می‌شود و در نتیجه، باران شروع به باریدن می‌کند (بهزادی، 228-229؛ راشد محصل، 85). آتش وازشت در اثر گُرزِ تیشتَر، ایزد باران، شراره می‌کشد و اسپنجروش را نابود می‌کند (بهزادی، 254). هنگامی که تیشتر برای بارش باران به فعالیت درمی‌آید، در برابر خود اسپنجروش و اَپوش را می‌یابد؛ آتش وازشت گُرز خود را به حرکت درمی‌آورد و قطرات آب را در ابرهای آسمانی گرم می‌کند؛ اسپنجروش در اثر ضربۀ آن گرز، بانگ برمی‌دارد و می‌غرد، چنان‌که اکنون نیز در بارش باران، تندر و آذرخش پدید می‌آید (بندهش، 64).
در فرهنگ ایران پیش از اسلام، گویا باور بر این بوده است که شوری آب دریا بدان روست که دیو اَپوش با تیشتر، و اسپنجروش با آتش وازشت، بر سر بارش باران جنگیده‌اند و در نتیجه، تندر و آذرخش و بارانی شور پدید آمده است که آب آن به دریاها و اقیانوسها می‌ریزد (بندهش، 95).

مآخذ

آموزگار، ژاله، تاریخ اساطیری ایران، تهران، 1374ش؛ بندهش، ترجمۀ مهرداد بهـار، تهران، 1369ش؛ بهـزادی، رقیـه، یادداشتها بر بندهش هندی، ترجمه و به‌کوشش همو،تهران، 1368ش؛ راشد محصل، محمدتقی، یادداشتها بر گزیده‌های زادسپرم، ترجمۀ همو، تهران، 1366ش؛ نیز:

Avesta, ed. Geldner, vol. III; Bartholomae, AW.
یدالله منصوری

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: