صفحه اصلی / مقالات / دائرة المعارف بزرگ اسلامی / جغرافیا / پونتیاناک /

فهرست مطالب

پونتیاناک


نویسنده (ها) :
آخرین بروز رسانی : سه شنبه 16 مهر 1398 تاریخچه مقاله

پونْتیاناک، مرکز استان‌کالیمانتان‌غربی در کشور‌اندونزی. این‌شهر با 226‘455 تن‌جمعیت (1384ش / 2005م) در غرب‌جزیرۀ برنئو در محل تلاقی رودخانه‌های کاپواس و لَنْدک جای دارد.
حوضۀ گسترده و قابل کشتی‌رانی رودخانۀ کاپواس نقش مؤثری در اقتصاد پونتیاناک دارد و این شهر را به مرکز تجاری غرب جزیرۀ برنئو بدل ساخته است («فرهنگ جهانی»؛ انکارتا؛ هاردجونو، 40, 240). کشتی‌سازی و تولید محصولاتی چون روغن نخل، کائوچو و شکر مهم‌ترین صنایع پونتیاناک است و عمده‌ترین محصولات کشاورزی آن عبارت‌اند: برنج، غلات، ادویه و توتون (بریتانیکا، VIII / 113). پونتیاناک از مهم‌ترین مناطق کشت برنج در اندونزی است و کشت آن بدون ضرورت رعایت کشت نوبتی، به طور مستمر در آنجا صورت می‌پذیرد (هاردجونو، 144). این شهر در منطقه‌ای با آب و هوای گرم و مرطوب استوایی واقع است و میزان بارندگی در برخی از نقاط این منطقه به ۴ متر در سال می‌رسد و برای جلوگیری از زیانهای ناشی از سیلابها، خانه‌ها بر روی ستونهایی از چوب بنا می‌شود («جغرافیا...»؛ بریتانیکا، همانجا).
بیشتر جمعیت این شهر را بومیان دایاک و چینی‌تبارها تشکیل می‌دهند. چینیها از سدۀ ۷م به جزیرۀ کالیمانتان راه یافتند. در سدۀ ۱۴م نیز که معادن طلا در آنجا پیدا شد، مردم به آن منطقه روی آوردند و شمار بیشتری هم در سدۀ ۱۸م به تدریج در کالیمانتان غربی مستقر شدند. چینیها امروزه در محلات خاص خود، مدارس و معابد جداگانه‌ای دارند و به کار کشاورزی و کسب و تجارت می‌پردازند (وحید، 14-15؛ انکارتا).
در 11۸۶ق / 1772م مردی عرب تبار به نام عبدالرحمان بن حسین قادری که از راه بازرگانی ثروتی سرشار اندوخته بود، در ناحیه‌ای غیرمسکونی در دهانۀ اتصال رودخانه‌های کاپواس و لندک با صاف کردن جنگل، کلبه‌هایی برای خود و همراهانش برپا کرد. موقعیت مناسب تجاری این محل، بازرگانان بوگی، مالایایی و چینی را به آنجا جلب کرد و پونتیاناک به سرعت توسعه‌یافت. عبدالرحمان با هلندیها ــ که‌تازه به جزیرۀ‌کالیمانتان راه یافته بودند ــ به همکاری پرداخت و خود را سلطان نامید. کمپانی هند شرقی هلند نیز مقام او را به رسمیت شناخت. هلندیها در ۱۱۹۲ق / ۱۷۷۸م پایگاهی تجاری در پونتیاناک احداث کردند (نک‍‍ : وحید، ۱۵؛ انکارتا؛ EI2). پونتیاناک عموماً با هلندیها روابط حسنه‌ای داشت. این سیاست به سود هر دو طرف بود، زیرا برای هلندیها حکومتی غیرمستقیم مقرون به صرفۀ مالی و صلاح سیاسی بود و از سوی دیگر، سلاطین پونتیاناک بدون آنکه در قبال هلندیها تعهداتی داشته باشند، از مزایا و تسهیلات اداری اروپایی بهره می‌بردند (وحید، ۱۶).
پس از جنگ جهانی دوم هلندیها سعی در ایجاد دولتی واحد در کالیمانتان داشتند؛ اما مسلمانان سواحل جنوبی و شرقی این جزیره که تمایلات ملی‌گرایانه داشتند و خواهان حکومت جمهوری بودند، با این طرح هلندیها به مخالفت برخاستند و هلندیها به ناچار در اردیبهشت ۱۳۲۶ / مۀ 1947 حکومت جداگانه‌ای در غرب کالیمانتان تحت فرمان سلطان عبدالحمید دوم (حک‍ 1950-۱۹۴۶م)، آخرین سلطان پونتیاناک تأسیس کردند؛ اما این حکومت در زمان مبارزه برای کسب استقلال اندونزی سرنگون شد و در نهایت عبدالحمید دستگیر و زندانی گردید (ریکلفس، 1 / 49؛ وحید، همانجا).

مآخذ:

ریکلفس، م. ک.، تاریخ اندونزی در قرون معاصر، ترجمۀ عبدالعظیم هاشمی‌نیک، تهران، وزارت امور خارجه؛ وحید مازندرانی، غ.، سرزمین هزاران جزیره، تهران، 1345ش؛ نیز:

Britannica, 1978; EI2; Encarta Reference Library, 2004; «Geography of Pontianak»,Tripod, http: / / riftsindonesia. Tripod.com / geography_ of_ pontianank.htm; Hardjono, J., Indonesia, Land and People, Djakarta, 1971; The World Gazetteer, www. world-gazetteer.com.
پرویز امین


 

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: