عروس آبشار‌های ایران مهجور مانده است

1394/5/6 ۰۹:۵۰

عروس آبشار‌های ایران مهجور مانده است

از شهر الیگودرز استان لرستان كه به سمت كوه‌های زاگرس حركت كنیم تقریبا پس از طی 50کیلومتر در جاده‌‌ای پرپیچ و خم به عروس آبشار‌های ایران، آب سفید می‌رسید. آب‌سفید آبشاری است كه چشم هر گردشگری را به خود خیره می‌كند. آب این آبشار از دل تونلی در دل یک کوه سنگی با ارتفاع ۷۰ متر بیرون می‌آید و ابتدا به رود رودبار لرستان می‌پیوندد و در نهایت در رود دز آرام می‌گیرد. پوشش جنگلی و گیاهی در اطراف آبشار زیبایی و طراوت خاصی به این منطقه توریستی داده است. آب‌سفید آبشاری است كه باوجود پتانسیل‌های فراوان تنواسته آن‌طور كه باید به‌عنوان یك مقصد گردشگری در كشور شناخته شود و بسیاری از هموطنان‌مان حتی از وجود چنین آبشار زیبایی بی‌اطلاع هستند.

 

نجمه جمشیدی: از شهر الیگودرز استان لرستان كه به سمت كوه‌های زاگرس حركت كنیم تقریبا پس از طی 50کیلومتر در جاده‌‌ای پرپیچ و خم به عروس آبشار‌های ایران، آب سفید می‌رسید. آب‌سفید آبشاری است كه چشم هر گردشگری را به خود خیره می‌كند. آب این آبشار از دل تونلی در دل یک کوه سنگی با ارتفاع ۷۰ متر بیرون می‌آید و ابتدا به رود رودبار لرستان می‌پیوندد و در نهایت در رود دز آرام می‌گیرد. پوشش جنگلی و گیاهی در اطراف آبشار زیبایی و طراوت خاصی به این منطقه توریستی داده است. آب‌سفید آبشاری است كه باوجود پتانسیل‌های فراوان تنواسته آن‌طور كه باید به‌عنوان یك مقصد گردشگری در كشور شناخته شود و بسیاری از هموطنان‌مان حتی از وجود چنین آبشار زیبایی بی‌اطلاع هستند. باوجود اینكه گردشگران بسیاری از استان‌های خوزستان و اصفهان از این آبشار دیدن می‌كنند، وضعیت مسیر دسترسی و امكانات رفاهی در آبشار بسیار اسفبار است.  به‌گفته فعالان حوزه گردشگری، لرستان پایتخت آبشارهای ایران است اما ده‌ها آبشار دیگر این استان نیز مانند آب‌سفید حال و روز خوبی ندارند، در میان ده‌ها آبشار لرستان تنها 7 آبشار آن راه دسترسی برای عموم دارد و دیگر آبشار حتی این امكان نیز در آنها وجود ندارد.

 

  گردشگری صنعتی فراموش شده در ایران

امروزه گردشگری دومین صنعت دنیا با گردش مالی هزار و دویست میلیارد دلار بعد از صنعت نفت  است؛ صنعتی که تاکنون در ایران نادیده گرفته شده است. فرصت‌های از دست رفته بخش گردشگری در طول سه دهه بعد از انقلاب نشانه بی‌توجهی مسئولان این حوزه بوده است. در طول دولت‌های نهم و دهم بیشترین فرصت از صنعت گردشگری گرفته شد. بر اساس آمار، ایران جزو 10 کشور برتر جهان از نظر برخورداری از جاذبه‌های طبیعی و تاریخی گردشگری است اما پرسش اینجاست باوجود داشتن یك چنین پتانسیل‌هایی در جذب توریسم، چرا در رتبه 50 صنعت گردشگری جهان قرار گرفته‌ایم. اینكه ایران در رتبه 50 صنعت گردشگری جهان قرار دارد هیچگاه به‌معنای گردشگر نبودن ایرانیان نیست. هجوم سیل گردشگران ایرانی در تعطیلات چند روزه به كشورهای همسایه خود گواه روشنی بر این مسئله است. گردشگرانی كه علاوه‌بر خروج ده‌ها میلیارد دلار ارز از كشور رونق صنعت گردشگری در داخل را نیز با خود می‌برند.  از مهم‌ترین دلایلی كه كارشناسان گردشگری برای مغفول ماندن این صنعت معرفی می‌كنند نبود زیرساخت های گردشگری مانند راه‌ها، هتل و سیستم حمل و نقل است. همچنین عدم موفقیت در جذب بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری در این بخش و كم‌توجهی دولت‌ها به حفظ و توسعه آثار باستانی، تاریخی و جاذبه‌های طبیعی گردشگری از دیگر دلایل است.

 

  لرستان غنی اما فقیر

لرستان نیز مانند دیگر استان‌های کشور از این قضیه مستثنا نیست و شاید بتوان گفت پیشتاز نیز بوده است چراکه علی‌رغم وجود پتانسیل‌های خدادادی مانند آبشارهای كم‌نظیر، غارها، قلعه‌ها و هزاران آثار تاریخی و طبیعی دیگر نتوانسته به آنچه شایسته مردم این استان است، برسد. آنچه امروزه لرستانی‌ها به تماشا نشسته‌اند، نابودی بسیاری از آثار تاریخی، جاذبه‌های طبیعی و افزایش نرخ بیکاری است.

  

  نبود نقشه راه، دلیل عقب‌ماندگی لرستان

كارشناسان حوزه گردشگری نبود نقشه در این حوزه را یكی از دلایل عقب‌‌ماندگی لرستان در صنعت گردشگری می‌دانند. به‌اعتقاد آنها هیچ‌گونه سرمایه‌گذاری پایداری در حوزه گردشگری انجام نشده حتی می‌توان گفت لرستان فاقد زیرساخت‌های گردشگری است و آنچه امروزه مسئولان آن را به‌عنوان زیرساخت گردشگری می‌دانند بسیار ضعیف و به‌دلیل اقلیم آن به‌وجود آمده نه در چارچوب اصول مدرن صنعت توریست و با نگاه به اهداف توریست نبوده است.

محمدرضا امانی سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان در گفت‌وگو با «قانون» درباره مشكلات حوزه گردشگری این استان می‌گوید: متاسفانه در سال‌های گذشته باتوجه به اعتباراتی كه در اختیار اداره میراث فرهنگی استان بوده، كار خاصی انجام نشد و می‌توان گفت گردشگری در اولویت آنها نبوده است. در حال حاضر تلاش‌مان بر این است كه لرستان را از معبر گردشگری به مقصد گردشگری تبدیل كنیم. امانی می‌افزاید: در میان بیش از 30 آبشار لرستان تنها 7 آبشار آب‌سفید،چكان، نوژیان، تله‌زنگ، افرینه، بیشه و وارك قابل دسترسی است و حداقل امكانات در آنجا ایجاد شده، در حال حاضر به‌دنبال واگذاری آنها به بخش خصوصی به‌منظور ایجاد مراكز اقامتی و تفریحی هستیم. دیگر آبشار‌ها متاسفانه راه دسترسی مناسبی برای عموم ندارد و تنها طبیعت‌گرد‌ها می‌توانند از آنها دیدن كنند.  در بخش گردشگری لرستان به‌دنبال طرح‌هایی مانند ایجاد و توسعه بوم‌گردی، اقامتگاه‌و احداث هتل هستیم. یكی از گلایه‌های گردشگران آبشار آب‌سفید وضعیت اسفبار راه دسترسی به آن است.

 امانی دراین‌باره می‌گوید: این مسیر فرعی نزدیك به 80 كیلومتر جاده كوهستانی بوده و تنها معبر دو آبشار مهم  چكان و آب‌سفید است. به اعتقاد بنده شاید در بحث راه‌سازی برای دولت به‌صرفه نباشد كه آنجا به دلیل قرارگیری دو آبشار عملیات راه‌سازی انجام دهند چراكه در بسیاری از شهرهای استان مشكل راه و جاده داریم اما ما به‌دنبال بازسازی و تعریض این مسیر هستیم.  او تصریح می‌كند: مدیریت استان به دنبال ایجاد و توسعه صنعت گردشگری است. در این خصوص می‌توان به طرح پیشنهادی احداث تله‌كابین در كنار دریاچه گهر كه توسط بخش خصوصی مطرح شده اشاره كرد. گفتنی است این طرح در حال بررسی به‌منظور رعایت الزامات زیست محیطی است.امانی با اشاره به كشف بیش از 5 هزار و پانصد اثر تاریخی و باستانی در این استان یادآور می‌شود: از این میان دو هزارو 350 اثر در فهرست ملی ثبت و 5 اثر در فهرست میراث جهانی ثبت شده‌اند.

او با اشاره به رشد صنعت گردشگری در لرستان می‌گوید: رشد گردشگری استان لرستان در سال 93 نسبت به سال‌های گذشته 50 درصد افزایش داشته است. لرستان در گذشته به‌عنوان یك  معبر گردشگری بود ولی امروزه با ماندگاری بیش از دو روز به یك مقصد گردشگری تبدیل شده است.

قانون

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: