کتابخانۀ ارزشمند شاهرخ مسکوب محفوظ در مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی

1404/1/29 ۱۴:۲۷

کتابخانۀ ارزشمند شاهرخ مسکوب محفوظ در مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی

کتابخانۀ شاهرخ مسکوب با همکاری و عنایت حسن کامشاد، پژوهشگر و مترجم برجسته و از نزدیکترین دوستان‌اش، در سال ١٣٨٨ به مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی انتقال یافت.

دبا: این‌روزها مصادف بود با بیستمین سال وداع با «شاهرخ مسکوب».

کتابخانۀ ارزشمند او پس از درگذشت‌اش، با همکاری و عنایت حسن کامشاد، پژوهشگر و مترجم برجسته و از نزدیکترین دوستان‌اش، در سال ١٣٨٨ به مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی انتقال یافت. این اقدام در پی خواست قلبی شاهرخ مسکوب در سپردن کتاب‌هایش به کتابخانه‌ای معتبر صورت گرفت.

این مجموعه که در سالن مجموعه‌های اهدایی مرکز قرار دارد، دارای ۴٩٧ جلد کتاب و مجله است. اغلب کتاب‌ها در زمینۀ ادبیات به‌ویژه شاهنامه‎پژوهی و تاریخ ایران است. در این کتابخانه دورۀ مجلات سخن و راهنمای کتاب نیز به چشم می‌خورد. برخی از کتاب‌ها حاوی حواشی سودمند اوست.

مسکوب در بیستم دی ١٣٠۴ در خانواده‌ای که نسب‌شان به کاشان می‌رسید، در بابل متولد شد. تحصیلات خود را در زادگاه‌اش، سپس در تهران و اصفهان گذراند. پس از پایان تحصیلات دبیرستان از اصفهان به تهران رفت و تحصیلاتش را در رشتۀ حقوق در دانشگاه تهران ادامه داد و زندگی سیاسی‌اش نیز از همان سال‌ها در حزب توده پا گرفت. در همین سال‌ها به روزنامۀ قیام ایران پیوست و به تفسیر اخبار خارجی پرداخت. این نخستین کار نویسندگی او بود، سپس به مطالعه و تحقیق در حوزۀ فرهنگ، ادبیات و ترجمه روی آورد. مدتی در حزب توده فعالیت داشت و چند بار زندانی شد اما پس از مدتی رابطه‌اش را با حزب قطع کرد.

مسکوب مدتی مدیر یک کارخانۀ کوچک شد که دوستان‌اش بنا کرده بودند و چندین سال هم در سازمان‌های برنامه و بودجه و جلب سیاحان کار کرد. مسکوب در روزهای پس از انقلاب ایران را ترک کرد. مدتی در مؤسسۀ مطالعات اسماعیلی و پس از آن در کتابخانۀ مدرسۀ مطالعات شرقی لندن به تحقیق در متون کهن فارسی و ترجمه پرداخت. پس از بازنشستگی برای گذران زندگی در یک مغازۀ عکاسی مشغول به کار شد.

مطالعات دقیق و موشکافانۀ او در حوزۀ ادبیات حماسی غرب و شاهنامۀ فردوسی منجر به خلق آثاری شد که در عرصۀ شناخت اسطوره‌های شاهنامه و پیشینۀ آن در باورهای دینی و ملی ایرانیان ماندگار خواهد بود.

خلاصۀ تفکرات سیاسی تاریخی او را استاد ایرج افشار چنین برآورد می‌کند که هم تاریخ حماسی ایران را مهم و موثر و آشنایی بدان را برای همگان ضرور می‌دانست و هم زبان فارسی و آثار بازماندۀ آن را عامل اساسی شناخت هویت قرار داده بود.

شاهرخ مسکوب در ٢٣ فروردین‌ ١٣٨۴ در پاریس دیده از جهان فروبست و در تهران به خاک سپرده شد.

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: