نسخه‌های خطی دوره تیموری، گنجینه‌ای ماندگار در کتابخانه‌های ایران

1404/1/21 ۰۸:۴۳

نسخه‌های خطی دوره تیموری، گنجینه‌ای ماندگار در کتابخانه‌های ایران

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در کنفرانس بین‌المللی «میراث فرهنگی و تمدنی تیموریان» در تاشکند، با معرفی گنجینه‌های ارزشمند نسخ خطی تیموری موجود در ایران، بر نقش محوری کتابخانه‌های کشور در صیانت از میراث مکتوب این دوره تاریخی تأکید کرد.

غلامرضا امیرخانی، رئیس سازمان، در کنفرانس بین‌المللی «میراث فرهنگی و تمدنی تیموریان» که به میزبانی انستیتوی تاریخ ازبکستان و با حضور پژوهشگرانی از کشورهای قزاقستان، تاجیکستان، ترکیه، ایتالیا و چند کشور دیگر برگزار شد، سخنرانی خود را به بررسی نسخه‌های خطی تاریخی عصر تیموری در کتابخانه‌های ایران اختصاص داد.

امیرخانی در این نشست علمی، عصر تیموری را یکی از درخشان‌ترین ادوار تاریخ‌نگاری در جهان اسلام توصیف کرد و سه ویژگی اصلی متون تاریخی این دوره را برشمرد: نخست، استمرار سنت تاریخ‌نگاری از قرن نهم هجری تا دوران صفوی؛ دوم، تأثیرگذاری عمیق این آثار بر متون تاریخی پس از خود؛ و سوم، گستردگی جغرافیایی مراکز تدوین این آثار در شهرهایی چون هرات، سمرقند، شیراز و یزد.

وی در بخش دیگری از سخنرانی خود، به معرفی شماری از نسخه‌های خطی برجسته دوره تیموری پرداخت که در کتابخانه‌های معتبر ایران از جمله کتابخانه ملی، کتابخانه مجلس شورای اسلامی، کتابخانه ملک، کتابخانه دانشگاه تهران و کتابخانه آستان قدس رضوی نگهداری می‌شوند.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران همچنین در بخش پایانی سخنرانی از رساله کمتر شناخته‌شده مجمع‌التهانی و محضرالامانی اثر محمد طوسی نام برد؛، که به روایت سوء قصد به جان شاهرخ تیموری در مسجد جامع هرات اختصاص دارد  و آن را اثری ارزشمند از منظر زبانی، محتوایی و تاریخی برشمرد.

در مراسم اختتامیه این رویداد بین‌المللی، از سه پژوهشگر برجسته حوزه مطالعات تیموری، شامل پروفسور اسماعیل آکا از ترکیه، پروفسور برناردینی از ایتالیا و غلامرضا امیرخانی از ایران به‌عنوان چهره‌های شاخص این حوزه تقدیر به‌عمل آمد.

منبع: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: