1403/8/19 ۱۰:۰۷
فاطمه فریدیمجید با اشاره به اهمیت خلیجفارس بهعنوان موضوع ملی و بینالمللی به نقش اسناد در شناسایی تاریخ خلیجفارس اشاره و تأکید کرد یکی از مهمترین این اسناد، نقشههای تاریخی است که باید مورد بررسی دقیق و موشکافانه قرار گیرد.
«بازخوانی تاریخی راهبردهای ترسیم نقشههای خلیج فارس»
معاونت پژوهشی بهمنظور معرفی طرحهای پژوهشی در حال اجرای اعضای هیئت علمی و پژوهشگران بنیاد، چهارمین نشست خود را با معرفی پژوهش «بازخوانی تاریخی راهبردهای ترسیم نقشههای خلیج فارس ۱۶۰۰ تا ۱۹۰۰ م.» با حضور اعضای هیئت علمی و پژوهشگران بنیاد و دیگر علاقمندان به این موضوع برگزار کرد.
در این نشست، فاطمه فریدیمجید، مجری طرح و پژوهشگر گروه «مطالعات جغرافیای ایران» گزارشی از پیشرفت طرح مصوب خود را با عنوان «بازخوانی تاریخی راهبردهای ترسیم نقشههای خلیجفارس (۱۶۰۰ تا ۱۹۰۰ م.)» ذیل محور «جغرافیای سیاسی و طبیعی خلیجفارس» ارائه کرد.
فریدی با اشاره به اهمیت خلیجفارس بهعنوان موضوع ملی و بینالمللی به نقش اسناد در شناسایی تاریخ خلیجفارس اشاره و تأکید کرد یکی از مهمترین این اسناد، نقشههای تاریخی است که باید مورد بررسی دقیق و موشکافانه قرار گیرد. به گفته ایشان ورود پرتغالیها به خلیجفارس تاریخ این منطقه را به دو بخش قبل و بعد از این حضور تبدیل کرده که تبعات آن در جنبههای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی تا عصر حاضر قابل تأمل است.
وی افزود: پرتغالیها، هلندیها، فرانسویها، انگلیسیها و روسها و در دوران جدید آمریکاییها بهدلیل اهمیت خلیجفارس به منطقه وارد شدند و نقشههای متعددی از ایران و خلیجفارس بر جای گذاشتند که جدای از اهمیت این نقشهها، سیاستهای نهفته در ورای آنها و استفاده هوشمندانه و استعماری از آنها باید مورد توجه محققان قرار گیرد.
مجری طرح ضمن اشاره به نقشههای پرتغالی، از اهمیت هرمز برای پرتغالیها و ترسیم شکل واقعیتری از خلیجفارس توسط نقشهکشان پرتغالی یاد کرد. در پی پرتغالیها، نقشههای هلندی در حوزه خلیجفارس به مناطق دیگر همچون گمبرون و بنادر توجه نموده است. ایشان در ادامه به نقشهکشی فرانسویها و سپس انگلیسیها پرداخت که ویژگی آنها دقت بالا در ترسیم منطقه در کرانههای شمالی و جنوبی و نیز توجه به جزایر ایرانی خلیجفارس بود. وی اشاره کرد که ترسیم نقشههایی از مناطق خاص خلیجفارس و نقشههای برخاسته از اطلاعات شهودی از ویژگیهای این نقشهها بوده است.
در این نشست به موضوع جزایر ایرانی خلیجفارس اشاره و بیان شد تعلق جزایر خلیجفارس به ایران در نقشههای هلندی، فرانسوی و انگلیسی از قرن ۱۷ میلادی کاملاً مشخص و تثبیت شده است.
در پایان نشست، پژوهشگران با طرح پرسشهایی درباره ابعاد مختلف موضوع و نیز یافتههای فعلی پژوهش، به بحث و تبادل نظر با مجری طرح پرداختند.
این مجموعه نشستها، با هدف ایجاد محفل علمی و گفتگو میان پژوهشگران و اعضای هیئت علمی بنیاد با یکدیگر از یکسو، و اطلاعرسانی دربارۀ پژوهشهای در حال اجرا در بنیاد ایرانشناسی، به جامعۀ پژوهشگران کشور و دیگر مراکز فرهنگی و پژوهشی، در حال برگزاری است و ادامه خواهد داشت.
منبع: ایبنا
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید