سکه‌ها حلقه مفقوده یک دوره تاریخی است

1401/11/17 ۱۴:۲۲

سکه‌ها حلقه مفقوده یک دوره تاریخی است

طرح «مستندسازی سکه‌های پیش از اسلام موزه و مخزن کرمان» با هدف مستند‌سازی 250 سکه ساسانی از مجموعه سکه‌های موزه کرمان در گروه زبان‌های باستانی و متون کهن پژوهشکده زبان شناسی، کتیبه‌ها و متون انجام شد.

کتایون فکری‌پور عضو هیئت علمی پژوهشگاه و مجری طرح گفت: علم سکه‌شناسی زیر مجموعة علم باستان‌شناسی است و اهمیت سکه‌ها به عنوان سند تاریخی کاملا آشکار است.

او با بیان‌ اینکه سکه‌ها می‌توانند کمک فراوانی به حل حلقه مفقوده یک حکومت یا سلسله و معرفی فرهنگ و اعتقادات یک دوره تاریخی کنند تصریح‌کرد: آنها نه تنها وسیله‌ای برای مبادله کالا بلکه نماد قدرتِ ضرب کنندگان آن بوده‌اند.

فکری‌پور با اشاره به اینکه  بازتاب قدرت مالی ساسانیان در ضرب سکه‌های آنان متجلی است و اولین سکه ساسانی با به قدرت رسیدن اردشیر اول شاهنشاه ایران انتشار یافت افزود: شاهان ساسانی به علت تمایل زیادشان به دین زردشتی نشانه‌های یونانی مأبی سکه‌های پارتی را کنارگذاشته و مضمون زردشتی گری را وارد سکه‌های خود کردند.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری گفت: این طرح پژوهشی با هدف مستند‌سازی 250  سکه ساسانی از مجموعه سکه‌های موزه کرمان انجام شده و  بر اساس بررسی‌های انجام شده سکه‌هایی از اردشیر اول، شاپور اول، بهرام اول، بهرام دوم، نرسی، هرمزدوم، شاپور دوم، شاپور سوم، بهرام چهارم، یزدگرد دوم، پیروز، قباد، خسرو اول، هرمز چهارم و خسرو دوم در این مجموعه موجود است.

مجری طرح مستندسازی سکه‌های پیش از اسلام موزه و مخزن کرمان افزود: تعداد سکه‌های خسرو دوم و هرمز چهارم به ترتیب بیشترین تعداد سکه این مجموعه را در بر می‌گیرند و برای هریک از سکه‌ها، شناسنامه‌ای با توجه به اطلاعات داده شده از استان تنظیم شده است.

فکری‌پور با اشاره به اینکه شناسنامه علاوه بر مشخصات سکه‌ها، استنساخ، حرف‌نویسی و ترجمه کتیبه‌های رو و پشت سکه را در بر دارد تصریح‌کرد: تنظیم سکه‌ها به ترتیب سلطنت پادشاهان است از آنجاییکه سکه‌های شاهان نخستین سال ضرب ندارند سکه‌های هر پادشاه بر اساس شماره اموالی و از قباد به بعد بر اساس سال ضرب سکه منظم شده‌اند.

او افزود: علاوه بر تنظیم شناسنامه مطالب به فرم کتاب نیز نگاشته شده که به صورت صحافی شده در اختیار پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری قرار گرفته است.

منبع: ایبنا

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: