وزیر علوم: نسخ خطی میراث ارزشمند و گنجینه‌های بی‌بدیل است

1397/11/28 ۰۷:۵۸

وزیر علوم: نسخ خطی میراث ارزشمند و گنجینه‌های بی‌بدیل است

شانزدهمین دوره همایش حامیان نسخ خطی تحت عنوان جایزه سیدعبدالله انوار و با تجلیل از استاد سید محمد مشکوه پیشکسوت عرصه نسخه شناسی با حضور جمعی از فرهیختگان و صاحب‌ نظران فرهنگی و ادبی روز شنبه در سالن همایش‌های کتابخانه‌ ملی برگزار شد.

 

شانزدهمین دوره همایش حامیان نسخ خطی تحت عنوان جایزه سیدعبدالله انوار و با تجلیل از استاد سید محمد مشکوه پیشکسوت عرصه نسخه شناسی با حضور جمعی از فرهیختگان و صاحب‌ نظران فرهنگی و ادبی روز شنبه در سالن همایش‌های کتابخانه‌ ملی برگزار شد.

به گزرش خبرنگار ما وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در این همایش کتاب‌های خطی را میراث بسیار ارزشمند و گنجینه‌هایی بی‌بدیل خواند و گفت: در این عرصه کشور ما بخاطر قرار گرفتن در یک منطقه که سابقه فرهنگی و علمی مشترک با کشورهای این منطقه دارد به علت زبان فارسی خیلی از این کتاب‌های خطی از محوریت برخوردار است.

دکتر منصور غلامی نویسندگان کتاب‌های به زبان عربی را نیز اکثراً ایرانی خواند و افزود: حفظ و نگهداری این کتاب‌ها به عنوان میراث فرهنگی گرانقدر و انتقال آنها به نسل‌های آینده از دغدغه‌ها و نگرانی‌های همه ما بشمار می‌رود.

وی با تقدیر از واقفین و حامیان منابع و کتاب‌های ارزشمند خطی و همچنین کسانی که در حفظ و مرمت آنها تلاش می‌کنند، خواستار حفظ اسامی این افراد و انتشار آنها در مقاطع مختلف برای آشنایی جوانان با آنها شد.

براساس این گزارش دکتر سیدعبدالله انوار نخستین فهرست‌نویس کتابخانه ملی نیز در این همایش از کتابخانه‌ ملی به عنوان کتابخانه مادر نام برد و گفت: در دوره مرحوم دکتر افشار با سرپرستی مرحوم دکتر مجتبی مینوی ما در دانشگاه تهران کاربرگ‌های نسخ خطی را به اتفاق جمع دیگری از دوستان می‌نوشتیم وی افزود: در آن دوران کتاب‌های خطی احترامی که امروز دارد، نداشت و ما برای چاپ آنها با مشکلات متعدد مواجه بودیم.

به گفته وی در آن دوران وزارت مربوطه سالی۵۰۰ تومان برای چاپ کتاب‌های خطی اختصاص می‌داد به رغم اینکه عمده کار کتابخانه دانشگاه تهران در آن زمان نسخ خطی بود.

دکتر انوار در بخش دیگری از سخنان خود خواستار توسعه و بهاء دادن هرچه بیشتر به بخش نسخ خطی در کتابخانه‌ها شد و گفت: من به جد تقاضا می‌کنم که به جای تاکید بر کمیت این نسخ به کیفیت آنها توجه شود و فهرست نویسی این نسخ بیشتر توصیفی و تحلیلی باشد.

در ادامه این همایش دو تن از برگزیدگان آن شامل دکتر عارف نوشاهی از کشور پاکستان و دکتر حسن نصیری جامی نقطه نظرات خود را در خصوص وضعیت نسخ خطی در پاکستان و ایران مطرح کردند.

به گفته دکتر نوشاهی دو مرکز مهم نسخ خطی پاکستان در دانشگاه پنجاب لاهور و دانشگاه اسلامیه پیشاور قرار دارد و مرکز تحقیقات ایران و پاکستان که در این خصوص فعالیت می‌کند گرچه در۳۰‌ سال اول بعد از تاسیس، خوش درخشیده است امروز فعالیتش بسیار ضعیف شده است.

به گفته وی فهرست‌نویسی در پاکستان یک علاقه و کار شخصی است و متأسفانه هنوز هزاران کتاب خطی فارسی و عربی در این کشور فهرست‌نویسی نشده است. دکتر نصیری جامی نیز در این همایش با اشاره به سالگرد هزارمین سال تولد شیخ احمد جامی ضمن انتقاد از ارائه یک چهره سخیف از وی در اولین فهرست‌نویسی درباره شخصیت و آثار او، بر تلاش خود جهت تصحیح این اقدام و معرفی چهره واقعی شیخ احمد جامی تأکید کرد.

به گزارش خبرنگار اطلاعات، دکتر محمد رجبی از رؤسای اسبق کتابخانه ملی نیز در این همایش از خاطرات خود در اداره این مجموعه در سالهای جنگ تحمیلی و روند توسعه آن مطالبی را مطرح کرد.

دکتر سید صادق سجادی دبیر علمی شانزدهمین همایش حامیان نسخ خطی هم در ابتدای این همایش با ارائه گزارشی از فرایند انتخاب برگزیدگان گفت: ۴۵۳ عنوان اثر ارسال شده به دبیرخانه این همایش در هشت حوزه علوم دینی، عرفان نظری، علوم عقلی، ادبیات، تاریخ و جغرافیا، علوم و فنون و فهرست‌نگاری نسخ خطی و اسناد در بخش اصلی این همایش داوری شد.

وی افزود: در بخش جنبی نیز شخصیت‌های حقیقی و حقوقی در چهار حوزه «مرمت، صحافی و آسیب‌شناسی نسخه‌های خطی و اسناد»، کتابداری، اهداگر نسخ خطی و اسناد و پیشکسوت عرصه مخطوطات برگزیده شدند.

 در پایان این همایش دکتر عارف نوشاهی از پاکستان در حوزه فهرست‌نویسی نسخ خطی و اسناد، عبدالله رادمرد و عبدالله غفرانی در حوزه علوم دینی، دکتر حسن نصیری جامی در حوزه عرفان نظری، دکتر غلامرضا دادخواه و دکتر اسدالله فلاحی در حوزه دانش عقلی، دکتر سعید شفیعیون و علی صفری آق‌قلعه در حوزه ادبیات فارسی، دکتر علی احمدی دارانی در حوزه تاریخ و جغرافیا، فاطمه مهری در حوزه علوم و فنون و دکتر سیدمحمد طباطبایی بهبهانی در حوزه چاپ عکسی به عنوان افراد برگزیده داوران معرفی و هدایایی به آنها اهداء شد.

در بخش جانبی نیز نیره محمدیان قمر و رقیه محمودی در حوزه مرمت و آسیب‌شناسی نسخ خطی و اسناد، فرشیده کونانی در حوزه کتابداری، دکتر حسن معصومی اشکوری در حوزه اهداءگر نسخ خطی و اسناد و زنده‌یاد محمدحسن نوری‌نیا در حوزه پیشکسوت عرصه مخطوطات به عنوان افراد برگزیده معرفی و هدایایی به آنها اهداء شد.

منبع: روزنامه اطلاعات

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: