سرنوشت عجیب یک شاه مخلوعه
1396/1/15 ۰۸:۰۶
شاید زمانی که محمدعلی شاه در روز 15 فروردین 1304 در ایتالیا دست از دنیا میکشید و چشم بر زندگی میبست، هرگز در باورش نمیگنجید که سرنوشتش به عنوان ششمین شاه قاجار چنین شود. اما او از بد روزگار و برخلاف پدربزرگ و نیاکانش در زمانی به تخت سلطنت تکیه زد که دیگر سلطان در قامت «ظل الله» شناخته نمیشد.
به مناسبت سالمرگ محمدعلی شاه قاجار
سجاد صداقت : شاید زمانی که محمدعلی شاه در روز 15 فروردین 1304 در ایتالیا دست از دنیا میکشید و چشم بر زندگی میبست، هرگز در باورش نمیگنجید که سرنوشتش به عنوان ششمین شاه قاجار چنین شود. اما او از بد روزگار و برخلاف پدربزرگ و نیاکانش در زمانی به تخت سلطنت تکیه زد که دیگر سلطان در قامت «ظل الله» شناخته نمیشد. از سوی دیگر محمدعلی شاه برخلاف مظفرالدینشاه، پدر همواره بیمار خود، قصدی برای «شاه مشروطه» بودن نداشت و همین مساله باعث یکی از خونینترین دوران تاریخ معاصر ایران شد. با همه این اوصاف اما باید گفت محمدعلی شاه در زمانهای در مقابل مشروطه و مجلس آن ایستاد که ایران دوران تازهای را سپری میکرد. محمدعلی شاه هر چند پیوندهای محکمی با اقشار مهم و گوناگون جامعه ایرانی و حتی در کنار روسها شکل داد؛ اما در نهایت به شاهی تبدیل شد که با فتح تهران مجبور به ترک سلطنت شد. گویا تاریخ برای شاهان قاجار بعد از اصابت گلوله میرزارضای کرمانی به ناصرالدینشاه به پایان رسیده بود. مظفرالدینشاه آنقدر دیر بر تخت نشست که بیشتر بیماری را درک کرد تا سلطنت. احمدشاه نیز اسیر ایران تازه و کودتای سیاه و رضاخان میرپنج شد. سرنوشت محمدعلی شاه نیز همان بود که پس از فتح تهران توسط مشروطهخواهان تنها راهکار خود را در فرار ببیند. ۲۲ تیر ۱۲۸۸ که از راه رسید، محمدعلیشاه با فتح تهران توسط مشروطهخواهان، به سفارت روسیه در تهران پناهنده و در آنجا متحصن شد. هر چند مجلس عالی او را از مقام سلطنت عزل کرد و پسرش احمد میرزای 12 ساله را بر تخت نشاند اما مقرری ۱۰۰ تومانی ماهیانه او اتفاقی عجیب برای شاه مخلوع بود. شاید هنوز ایرانیان باور نمیکردند که میتوان یک شاه را از مقامش خلع کرد. کارهای بعدی محمدعلی شاه برای انتقامجویی و بازگشت به سلطنت که با کمک روسها انجام میشد هیچ نتیجهای جز قطع مقرری او نداشت.
فرمان دهنده به توپ بستن مجلس پس از آن در اودسا اوکراین زندگی کرد و زمانی که در سال 1919 انقلاب اکتبر 1917 به اودسا رسید به بندر ساوونا ایتالیا رفت. سرنوشت تلخ محمدعلیشاه پس از مشاهده انقلاب مشروطه و انقلاب روسیه در 15 فروردین 1304 به پایان رسید و جسد او را در کربلا دفن کردند. شاید بتوان گفت دست روزگار با محمدعلیشاه ششمین شاه قاجار یار بود که هشت ماه دیگر زنده نماند و پایان سلطنت قاجار، آوارگی فرزند خویش احمدشاه و آغاز سلطنت پهلوی در آذر همان سال را ندید. روزگار در زمان مرگ محمدعلی شاه قاجار در ایران به شکل عجیب و سریعی در حال تغییر بود.
منبع: فرهیختگان
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.