خوراکهای ایرانی مشاهده نسخه

در حال حاضر تنها صفحات ابتدا و انتهای نسخه قابل نمایش است.

از نادر میرزا قاجار، پور بدیع‌الزمان ]دیباچه[ که به تازی و پارسی چامه و چکامه‌ها نبشته بود ]دیباچه[. در دیباچه می‌افزاید: شبی «بانوی» من گفت بیا تا چامه گوییم که شب دراز است. گفتم نخست توگو، گفتم چه نویسم که کار، کار زنان است. تو گوی و این دست من ترا نگارنده باشم. بانو همی گفت و من همی نوشتم تا این نامه به انجام آمد. بدینگونه کتاب را با سربندهای «بانو گفت»، «خاتون گفت» و «کدبانو گفت» و «خداوند خانه گفت» نگارش خود را پی می‌گیرد. با سربندهای درخور در «بخش»ها: داروی خورشها که تازیان توابل گویند؛ بخش نخست سخن‌های دیگر گویم: هرچه را خدای آفرید به ناچار خوردن باید که پرموده‌اند زیستن با سه چیز است (خورش، پوشش و سیوزش)، دستور خوردن، بخش نخست در گونۀ آش‌های...، آش آلوچه، آش ماش، آش بلغور، آش رشته، آش ماهیچه، آش شیر... بخش دوم در شناختن بلاها و دیگر چیزها ]که[ پزند: کته چلو/ ترچلو، ماکیان پلو، کباب پلو، پلو بره... بخش سوم در گونۀ خورش‌ها: فسنجان، آبدار فسنجان، سبزی قورمه، طاس‌کباب...، گفتار دیگر در مسمن‌ها، مسمن جوجه، مسمن مرغ...، بخش چهارم از گونه بریان‌ها، کباب‌ها از ماهی و دیگر پرندگان، بریان ساج ماهی، بریان مولاوریج (که یک گونه خوراک ماهی مازندرانی است) ... گفتار در بریان‌های پرندگان، دل و قلوه، کوبیده‌ها، کوفته نخود، کوکوی سبزی، کوکوی ترشی، کوکوی ماهی، کوکوی اشبل... گفتار در یاد کردن خورش‌ها که در خوان برای مزیدن پلوها و خورش نهند که برخی به تنهایی خورش نان است و یا خورش هردوان. آب گوشت‌ها، آب‌گوشت سیب، پاچه که به پارسی کیپا گویند، آب‌گوشت بادنگان، آبگوشت کشک.
ضمن هریک از سربندهای پیشگفته، با نقل «بانو، خاتون... گفت» خوراک تعریف می‌شود، و جابجا با گواهی از سروده‌های دیگر از متقدمان، نظر پزشکان را نیز یاد می‌کند. و چه بسیار واژۀ فارسی بکار برده است (هردوان، هردو).
آغاز:   ستودن و آن را سزد که نتوانیم کفت (گفت) آن کیست و کجاست، و چه باشد، او را خانه نیست که بدانجا روی آریم... پیام‌آور و رهانندۀ گمراهان از اخگر سوزان... فرزند عبد مناف... پس از ستایش و درود، همی گوید بندۀ خاکسار، نیازمند به آمرزش دادار، نادرپور بدیع‌الزمان قاجار.
انجام:   این خورش توان کرد، مگر آنکه این دو مرغ بهتر است. پس و شم و پلو...؟
 

خرید فایل اسکن

اشتراک گذاری:

مشخصات

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: