شهسواران غیب/ انشاءالله رحمتی - بخش اول
شهسواران غیب/ انشاءالله رحمتی - بخش اول

این نوشتار تقریر جلساتی از درس‌گفتارهای نویسنده در مجمع فلاسفه ایران است که با حضور استادان علوم انسانی برگزار می‌شود. این جلسات با هدف تقویت بنیان‌های اندیشه‌ورزی و تعاملات جهان اسلام و غرب پیش می‌رود و با تکیه بر خوانش متون مهم حکمت اسلامی، سعی در احیای دیدگاه تعامل‌مدارانه تفکر اسلامی ـ ایرانی و پیوند آن با روزگار حاضر دارد. در این بخش یکی از مباحث ابن عربی مطرح می شود.

1403/4/11 ۱۰:۲۶
فایده فلسفه / فائزه سادات صادقی
فایده فلسفه / فائزه سادات صادقی

ساختار ذهنی هر فرد نتیجه تعامل نیروهای بالقوه ذهن با عین، یعنی محسوسـات و امـور خـارجی اسـت كـه ذهنیـت نامیـده می‌شود. ذهنیت‌ها، فعلیت‌های قوای ذهنی است كه اغلب، ناهمگون و متضاد و مجموعه‌ای از پیش‌دانسته، پیش‌دید، پیش‌فهم یا پیش‌تصور و پیش‌داشت‌هایی‌ است كه ذهنیت هر فرد را طی تجربیات زندگی تالیف كرده و این همه، مولفه‌هایی است كه یا به مولفه‌هایی دیگر مبدل شده یا جایگزین مولفه‌هایی دیگر می‌شود

1403/4/11 ۱۰:۱۴
ادامه مطلب
طرز سخن صائب / ذبیح الله صفا
طرز سخن صائب / ذبیح الله صفا

دهم تیرماه روز بزرگداشت صائب تبریزی است، شاعر بلند پایۀ سبک اصفهانی که در عصر صفوی عرصه شعر را از آن خود کرد و تا امروز نیز یکی از سبکهای پرطرفدار شعر پارسی شیوه اوست. نازک خیالی های صائب را نمونه های اعتدالی این سبک دانسته اند و نمونه های افراطی اش را زیر عنوان «سبک هندی» می آورند.

1403/4/11 ۱۰:۲۰
دهخدا در كارش اخلاص داشت / سیدمحمود دعایی
دهخدا در كارش اخلاص داشت / سیدمحمود دعایی

مرحوم دكتر سیدجعفر شهیدی كه حدود 50 سال در حیات و مماتِ دهخدا با او همكاری كرد، قائل بود كه دهخدا در كارش اخلاص داشت. آری، اخلاص داشت كه شخصی همچون استاد شهیدی ـ مجتهدِ نجف‌رفته ـ را كه می‌توانست از فقهای طراز اول شود و به قول دهخدا اگر بی‌نظیر نبود، كم‌نظیر بود، جذب كرد و تا پایان كار اینجا نگاه داشت.

1403/3/12 ۰۸:۵۵
پیام جاودانی شاهنامه / محمدامین ریاحی
پیام جاودانی شاهنامه / محمدامین ریاحی

شاهنامه یادگار چهارمین سده هجری، قرن اعتلای فکری و فرهنگی ایران و عصر خردگرایی و آزاداندیشی است. اساس حماسه ملی ایران بر نبرد جاودانی میان نیکی و بدی و نور و ظلمت است.

1403/2/25 ۰۸:۱۲
ادامه مطلب
جلوه‌‌هایی از سفر و مناسک حج در کتابخانۀ ملک
دست‌خط‌هایی از «ایرج افشار» که برای نخستین‌بار منتشر می‌شود
«از مهستان تا بهارستان»
«از مهستان تا بهارستان»

در بررسی تاریخ مرم‌سالاری در ایران آنچه به وضوح مشخص است اینکه نظام غالب حکومتی در ایران پیش از اسلام، از نوع سلطنت موروثی بوده‎‌ است. این نوع از حکومت تفاوت‌های عمده‌ای با سیستم حکومت دموکراتیک دارد و بر خلاف نقش مؤثر مردم در نظام‌های سیاسی دموکراتیک، در نظام‌های مونارشی، حاکم تصمیم‌گیرنده نهایی است. با این وجود، در برخی ادوار تاریخ ایران، نشانه‌هایی از وجود برخی از عناصر دموکراسی در ساختارهای حکومتی مشاهده می‌شود.

1402/12/9 ۱۱:۲۸
ادامه مطلب
گفت‌وگو با علی فردوسی درباره «حاج سیاح و کشف آزادی: چند جستار درباره‌ تبارشناسی سوژه مدرن در ایران»
گفت‌وگو با علی فردوسی درباره «حاج سیاح و کشف آزادی: چند جستار درباره‌ تبارشناسی سوژه مدرن در ایران»

«حاج سیاح و کشف آزادی» چند جستار از علی فردوسی درباره‌ تبارشناسی سوژه مدرن در ایران است که در آن حاج سیاح را در میان نسل اول روشنگران ایرانی متفاوت و دارای جایگاهی یگانه می‌داند؛ از این منظر که‌ در ارتباط با مدرنیت در ایران و در خارج کار میدانی کرده است.

1403/4/13 ۱۱:۳۱
گفت‌وگو با دکتر محمدابراهیم محجوب به مناسبت ترجمه دو کتاب درباره ایران باستان
گفت‌وگو با دکتر محمدابراهیم محجوب به مناسبت ترجمه دو کتاب درباره ایران باستان

دکتر محجوب فارغ‌التحصیل رشته دینامیک سیستم‌ها از دانشگاه اوتاوای کانادا و مدرس دانشگاه صنعتی امیر‌کبیر، سابقه طولانی در تالیف و ترجمه آثاری ارزنده در حوزه علوم انسانی دارد و کتاب هایی را در زمینه مطالعات علم، مدیریت، ادبیات ایران و... به فارسی ترجمه و منتشر کرده است. با او به مناسبت ترجمه دو کتاب مذکور گفت‌وگو کردیم.

1403/4/11 ۱۱:۱۰
سازمان آرشیو ملی ایران در نشست کلابهاوسی در خانه «گفتارها»؛ دیدگاه های غلامرضا عزیزی و مجید تفرشی
سازمان آرشیو ملی ایران در نشست کلابهاوسی در خانه «گفتارها»؛ دیدگاه های غلامرضا عزیزی و مجید تفرشی

غلامرضا عزیزی: امروز ما از موضوع آرشیو و مارشیو (به تعبیر مرحوم دکتر ابراهیم باستانی پاریزی؛ به معنای گنجی که ماری روی آن خوابیده و دیگران حق استفاده از آن را ندارند) گذشته‌ایم. مجید تفرشی: تبدیل مدل فرهنگ و سیاست‌های فرهنگی کشور به مدل کرۀ شمالی و شوروی سابق، شاید در کوتاه مدت مطلوب برخی باشد، ولی تجربه زیسته نشان داده که این روش در میان‌مدت و بلندمدت جوابگو نیست و علیه منافع ملی است .

1403/3/22 ۱۳:۲۹
ادامه مطلب
گزارش تصویری برگزاری آیین گشایش «خانۀ کتاب دِبا»
گزارش تصویری جلسۀ شورای عالی علمی مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی (۲)
گزارش تصویری جلسۀ شورای عالی علمی مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی (۱)
ادامه مطلب

مداخل برگزیده

  • دزفول
    محسن احمدی

    شهرستان و شهری در استان خوزستان.

    ادامه مطلب
  • انزلی
    عنایت الله رضا

    اَنْزَلی، شهرستان و شهری بندری در استان گیلان و تالابی به همین نام در این شهرستان. 

    ادامه مطلب
  • بوستان
    اصغر دادبه

    بوسْتان، یا سعدی نامه، هنری ترین وشاعرانه‌ترین مثنوی حكمی ـ اخلاقی در ادب فارسی، سرودۀ سعدی (ه‍ م)، شاعر پرآوازۀ ایران در سدۀ 7ق / 13م. با آنکـه سعدی به نام كتاب دیگر خود گلستان تصریح كرده است

    ادامه مطلب
  • قنات
    علی کرم همدانی,علی هزاردره,شهره زرگران

    یا کاریز، مجرای آب زیرزمینی که توسط آن آب را به مناطق کم‌آب می‌رسانند.

    ادامه مطلب
  • خلیج فارس
    عباس سعیدی

    خَلیجِ فارْس، پیشرفتگی بزرگ آب در خشکی، و بخشی از دریای پـارس باستان در جنوب ایران.  نام و نام‌گذاری: این بدنۀ آبی بزرگ از زمان باستان تاکنون، پیوسته «دریای پارس» یا «خلیج فارس» نام داشته است

    ادامه مطلب

تازه های نشر مرکز

اخبار و گزارش

  • جشن کهن و باستانی تیرگان ریشه عمیق در گذشته ایرانیان دارد

    رئیس پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، با اشاره به اینکه جشن کهن و باستانی تیرگان ریشه عمیق در گذشته ایرانیان دارد گفت: آرش کمانگیر نمادی از صلح و دلیری است.

    ادامه مطلب
  • خیرجمعی خواجه نصیر با ایجاد خط اعتدال میان افراط و تفریط

    همدانی: از دورۀ ایلخانی تا قاجار، سنت آمورشی در ایران بر اساس الگوی خواجه نصیر بود/ انصاری: خواجه قبل از پیوستن به مغولان عقاید اسماعیلیه را نقد کرد/ انواری: خواجه میراث یونانی و اسلامی را به هم پیوند داد و در نظریۀ عدالت ،تعیین اعتدال را توسط عقل کل می داند؛ اینجا ارتباط بین دین و امر سیاسی است. غایت اخلاق و سعادت برمی‌گردد به پیدا کردن خط اعتدال و وسط بین افراط و تفریط در حوزه سیاست.

    ادامه مطلب
  • «مدخل سبک هندی»، پژوهشی در مسائل نظری ادبیات و شعر فارسی

    کتاب «مدخل سبک هندی» نوشته بهمن بنی هاشمی اثری مقدماتی و آموزشی است که مطالب مهم، متعدد و ناشناخته‌ای را در شعر سبک هندی معرفی و تبیین می‌کند.

    ادامه مطلب
  • اتوپیا یا دیستوپیا

    كتاب «آرمانشهر، رویای جهان بهتر: سیر نظریه‌های آرمانشهر‌گرایی از قرن پانزدهم میلادی تا امروز» نوشته ناصر فكوهی، برخی درس‌گفتارهای این استاد انسان‌شناسی و جامعه‌شناسی دانشگاه تهران در سال 1398 است كه در سال جاری توسط انتشارات كتابكده كسری منتشر شده است.

    ادامه مطلب
  • چرا قصه‌گویی ترویج نمی‌شود؟

    قصه‌های قدیمی یک جایی در گذشته جا مانده‌اند، متوقف شده‌اند بی‌آنکه شنیده شوند و مخاطب خود را داشته باشند. «ملک‌محمد» افسانه‌ای است که به افسانه‌ها پیوسته و دیگر گوشی برای شنیدن ندارد. افسانه‌های ایرانی نه‌تنها به گوش کودک نسل جدید نخورده که حافظه مادران امروزی هم از قصه‌ها و افسانه‌های کهن خالی شده! اما تا دلتان بخواهد ورد زبان کودکان را داستان‌ها و شخصیت‌های کارتون‌های غربی که هیچ نشانه‌ای از فرهنگ و پیشینه غنی ایرانی ندارد!

    ادامه مطلب

کارگاه و سمینار

آخرین مقالات افزوده شده

پربازدیدترین مقالات

مقالات دائرة المعارف بزرگ اسلامی براساس موضوع

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: