1394/3/27 ۱۲:۲۶
آیین رونمایی مجموعه 20 جلدی «تاریخ جامع ایران» سه شنبه 26 خردادماه با حضور آیتالله هاشمیرفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، جمعی از اعضای شورای عالی بنیاد دائرهالمعارف بزرگ اسلامی و نویسندگان تاریخ جامع ایران، پژوهشگران و محققان حوزه تاریخ در مرکز دایرةالمعارف بزرگ اسلامی برگزار شد.
سیدجواد طباطبایی یکی از سرویراستاران «تاریخ جامع ایران» و مدیر گروه فلسفه بنیاد دائرةالمعارف بزرگ اسلامی با اشاره به قدمت تاریخ ایرانزمین گفت: همه کشورها مثل ایران صاحب تاریخ کهن و ملی نیستند. به گفته هگل، تاریخ جهانی از زمان کوروش آغاز میشود چرا که کوروش اولین دولت را با تعاریفی که امروز هم وجود دارد، تشکیل داد.
وی ادامه داد: هگل در باب فلسفه دین به زرتشت هم اشاره میکند و میگوید، در دین زرتشت خداوند نور است و این یعنی آغازی غیرتجسدی برای پرستش.
طباطبایی افزود: با استنباط به این نکات میتوان گفت مفهوم ملت در ایران از دیرباز وجود داشته و در دورههایی حتی ملتها توانستهاند دولتهای خود را ایجاد کنند. این تعبیر را میشود از تاکید فردوسی در شاهنامه روی مفاهیم ایران و ایرانی و همچنین در آثار بیهقی دید.
ما تاریخ ملی داریم و به عنوان ملت تاریخ نوشتیم
به گفته طباطبایی، ایرانیان ملتی بودند که همواره از ملت بودنشان آگاهی داشتهاند و از آغاز دوره اسلامی میبینیم که این وضع ادامه دارد. یکی از مناطقی که در آن تاریخ زود شروع میشود ایران است، اگرچه زبان عربی زبان اولیه تاریخ است اما از قرن 4 هجری به بعد ایران تاریخ خود را از نو شروع میکند. بنابراین این نشاندهنده آگاهی ملی ماست که در تاریخ ما بیان شده است. ما تاریخ ملی داریم و به عنوان ملت تاریخ نوشتیم.
مدیر گروه فلسفه بنیاد دائرةالمعارف بزرگ اسلامی با بیان اینکه افق تاریخ جامع ایران، تاریخ ملی ماست عنوان کرد: ما توسط این کتاب میتوانیم به تاریخ ملی خود برسیم. ما تاریخ ملی و آگاهی خودمان را نوشتیم چون پیش از این «تاریخ کمبریج» وجود داشت که اگرچه درباره ایران و دولت آن بود اما تاریخ آگاهی ملی ما نیست.
برخی کشورها آثار فرهنگی و تاریخی ایران را مصادره میکنند
طباطبایی گفت: این کتاب طرح تاریخ جامع ایران است و به این اعتبار باید باز باشد. این تاریخ باید به تدریج به تاریخ ملی ایران تبدیل شد و در افق باز آینده این موضوع امکانپذیر میشود.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت مجموعه «تاریخ جامع ایران» با توجه به جعل تاریخ در برخی کشورها افزود: اهمیت این مجموعه در این است که نشان میدهد بعضی کشورها که در زمانی کوتاهی ایجاد شدهاند و تاریخی ندارند، متاسفانه اقدام به مصادره فرهنگی و تاریخی ایران کردهاند. به عنوان مثال کشور آذربایجان که پس از فروپاشی جماهیر شوروی تنها 20 سال از تاسیس آن میگذرد در رویکردهای تبلیغاتی خود آذربایجان را به عنوان شهر آتشکدههای قدیمی معرفی میکند در حالی که حتی اسم این کشور نیز متعلق به خود آنها نیست. آنها تاریخ خود را به چندین بخش تقسیم کرده اند و گاهی تاریخ خود را اروپایی و گاهی نیز ترکی نشان میدهند و تمام منابعشان را از تاریخ ایران میگیرند.
باید از این تاریخ به عنوان سند هویت ملی دفاع کنیم
مدیر گروه فلسفه بنیاد دائرةالمعارف بزرگ اسلامی با بیان اینکه دفاع از تاریخ ایران، دفاع از تمام منابع گذشته ایران است، گفت: ایران فرهنگی تاریخی دارد که یک بخش از آن تاریخ آگاهی است و کشورهای اطراف ما اگر بخواهند تاریخ خودشان را بنویسند و بفهمند باید آن را در ذیل تاریخ ایران بفهمند.
طباطبایی در پایان گفت: تاریخ نوشته شده و عرضه میشود و ما باید از این تاریخ به عنوان سند هویت ملی ایران دفاع کنیم و امیدوارم همچنان در چاپهای بعدی این کتاب بهتر شود چون این اثر یک امر سیاسی ملی است و ما البته باید خطراتی را که ممکن است ایران را تهدید کند بفهمیم. این تاریخ شاید یکی از تریبونها و سنگرهایی است که باید از آن دفاع کنیم.
ایبنا
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید