تصویر خسروپرویز در دیوار غار معبد هندی

1397/11/13 ۱۴:۱۸

تصویر خسروپرویز در دیوار غار معبد هندی

پژوهشگر و کارشناس آثار هنری پژوهشکده هنرهای سنتی با اشاره به تاثیر فرهنگ و هنر اسلامی، ایرانی بر هند گفت: در یکی از نقاشی های دیواری غار معبد «آجانتا» خسروپرویز ساسانی و خدمتکارانش ترسیم شده اند.

 

پژوهشگر و کارشناس آثار هنری پژوهشکده هنرهای سنتی با اشاره به تاثیر فرهنگ و هنر اسلامی، ایرانی بر هند گفت: در یکی از نقاشی های دیواری غار معبد «آجانتا» خسروپرویز ساسانی و خدمتکارانش ترسیم شده اند.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، لیلا حقیقت جو این مطلب را در نشست «آشنایی با هنر اسلامی شبه قاره هند از ابتدا تا قرن شانزدهم میلادی» مطرح کرد.

وی هدف از برگزاری این نشست را بیان روابط فرهنگی دو کشور ایران و هند و بررسی تاثیر فرهنگ و هنر اسلامی ایرانی بر این کشور عنوان کرد و گفت: ایران از هزاره سوم پیش از میلاد با تمدن دره سند از طریق شهر سوخته در ارتباط بوده است.

این پژوهشگر افزود: پس از آن در دوره هخامنشی نیز، فرهنگ و هنر این دوره تاثیر بسزایی در تمدن هند داشته بطوریکه تأثیرات آن را در دوره فرمانروایی «آشوکای» هند (معاصر با دوره هخامنشی) می توان دید.

حقیقت جو گفت:این ارتباط و تاثیرات را می توان در آثار برجای مانده هند رویت کرد، وجود غار آجانتا نمونه بارز این امر است که سابقه آن به سده دوم پیش از میلاد تا قرن چهارم میلادی می رسد.

این پژوهشگر تصریح کرد: در نقاشی های دیواری قرن اول میلادی این غار معبد علاوه بر پرداختن به داستان زندگی بودا در یکی از نقاشی ها خسروپرویز ساسانی و خدمتکارانش ترسیم شده اند.

حقیقت جو گفت: پس از ورود اسلام به ایران، در دوره اموی، به وسیله سردار عرب «محمد بن قاسم ثقفی»، اسلام از طریق دره سند (پاکستان امروزی) به هند رفت که این امر گام اول ورود اسلام به شبه قاره هند قلمداد می شود.

وی با بیان اینکه گام دوم و موثر ورود اسلام به شبه قاره هند دردوره غزنویان انجام گرفت، تصریح کرد: همزمان با این امر ادبیات و فرهنگ ایران نیز به سوی هند رفت و از آن زمان به بعد 700 سال زبان فارسی در هند رواج یافت.

وی در ادامه از مصادیق معماری اسلامی این دوره به مجموعه «قطب منار» در دهلی، مجموعه «قلاع» و «مسجد جامع دولت آباد» هند اشاره و به بررسی و بیان تطبیقی مفاهیم هنر اسلامی معماری هند و اسلامی دوران سلاطین این کشور پرداخت.

غارهای آجانتا در ۴۰ کیلومتری شهر جالگائون هندوستان قرار دارد. این محل دارای ۳۰ غار زیبا پر از نقاشی های مذهبی است که بیشتر آنها درباره بودا است. قدمت این غارها به دو قرن پیش از میلاد بر می‌گردد.در یکی از این غارها سنگ نگاره نقاشی شده از دوره ساسانی در هند وجود دارد.در غارهای آجانتا واقع در شمال غربی حیدرآباد، تصویر هیات اعزامی خسروپرویز به هند هک شده‌است.

منبع: ایرنا

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: