معین الدین اسفزاری کاتب و مورّخ نامدار عصر تیموری / سید امیر جهادی

1396/9/8 ۱۳:۳۷

معین الدین اسفزاری کاتب و مورّخ نامدار عصر تیموری / سید امیر جهادی

بسیاری از ادب پژوهان، دورۀ تیموری را خاتمۀ ادبیات کلاسیک فارسی محسوب می کنند؛ چرا که آخرین بازماندگان و استادان شعر و ادب نظیر جامی، خواجۀ جهان و ... در این عصر ظهور کرده اند. در این مقطع تاریخی به واسطۀ توجه خاص سلاطین تیموری به علم و ادب پایگاه هایی برای گردآمدن تعداد کثیری از هنرمندان، علما، فضلا و اهل شعر و ادب در خراسان و در شهرهایی چون سمرقند و هرات شکل گرفته و فضای مناسبی برای ایجاد تصنیفات علمی و ادبی به وجود می آید.

 

چکیده: بسیاری از ادب پژوهان، دورۀ تیموری را خاتمۀ ادبیات کلاسیک فارسی محسوب می کنند؛ چرا که آخرین بازماندگان و استادان شعر و ادب نظیر جامی، خواجۀ جهان و ... در این عصر ظهور کرده اند. در این مقطع تاریخی به واسطۀ توجه خاص سلاطین تیموری به علم و ادب پایگاه هایی برای گردآمدن تعداد کثیری از هنرمندان، علما، فضلا و اهل شعر و ادب در خراسان و در شهرهایی چون سمرقند و هرات شکل گرفته و فضای مناسبی برای ایجاد تصنیفات علمی و ادبی به وجود می آید.

از بزرگان ادب دورۀ تیموری؛ معین الدین محمد زمجی اسفزازی هروی، منشی، شاعر، خوشنویس و مورخ مشهور است که از او آثاری برجسته برجا مانده است. از تألیفات این مورخ دورۀ تیموری، تنها کتاب «روضات الجنات فی اوصاف مدینۀ هرات» به چاپ رسیده و سایر آثار او مانند «ترسل» در غبار زمان به دست فراموشی سپرده شده اند. از این روی آگاهی و اطلاعات کمی پیرامون شرح احوال و سایر آثار اسفزازی وجود دارد. نگارنده در مقالۀ حاضر سعی دارد که با استناد به منابع متقدم از جمله تواریخ، تذکره ها، آثار اسفزازی و نیز تکیه به منابع متاخر، شرح احوال نسبتاً دقیقی، از زندگی، آثار، معاصرین و ممدوحین اسفزازی به دست داده و نکات مبهم دربارۀ او را تا حد امکان روشن نماید.

مطالعات ایرانی، سال سیزدهم، بهار و تابستان 1393 شماره 25

 

دریافت مقاله

منبع: پرتال جامع علوم انسانی

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: