1393/11/18 ۱۲:۵۰
رئیس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی گفت: مشکل جدی در زمینه صنایع دستی به ضعف مباحث نظری برمی گردد. در این شرایط ما در تاریکی فعالیت می کنیم و مباحث کیفی نظری مانند چراغی روشن کننده مسیر است.
سیدمحمد بهشتی، رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی در مراسم اختتامیه دومین نمایشگاه «دستان خیال پرداز» که عصر دیروز، ۱۷ بهمن ماه در خانه هنرمندان برگزار شد با تکیه به لزوم پژوهش و طرح مباحث نظری در حوزه صنایع دستی گفت: بیتوجهیها به این حوزه محدودیت های زیادی برای آن ایجاد کرده است. البته بخشی از این شرایط ناشی از مشکلات داخلی این حوزه است و برپایی نمایشگاه دستان خیال پرداز در مسیر رفع این محدودیتها، راهگشا و سازنده است.
رئیس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی با تاکید بر تلاش تحسین برانگیز هنرمندان صنایع دستی و هنرهای سنتی بیان کرد: مشکلات موجود به این معنی نیست که تلاش هنرمندان کم است، بلکه من فکر می کنم محدویتهای مربوط به مباحث کیفی، مشکل ساز است. به باور من، که مشکل جدی در این حوزه به ضعف مباحث نظری برمی گردد. در این شرایط ما در تاریکی فعالیت می کنیم و مباحث کیفی نظری مانند چراغی روشن کننده مسیر است.
بهشتی با بیان وجود برخی دیدگاههای نادرست در حوزه هنرهای سنتی ایران افزود: گویی ما باور کردهایم یکی از ویژگیهای سنت و محصولات آن از جمله هنرهای سنتی و صنایع دستی، کهنگی و پرهیز از نو شدن است. در حالی که وقتی به گذشته هنرهای خودمان نگاه می کنیم یکی از ارکان اصلی در هنر ایران، نو شدن بوده و توقف و تکرار در آن ناپسند بوده است.
به گفته او یک نوع، اتحاد و یکپارچگی در هنرهای سنتی ما به چشم میخورد. به عبارتی در هنرهای سنتی ایران از یکسو، شاهد گونهای شباهت هستیم و از سوی دیگر میبینیم که در این شباهتها، تنوع و نوآوریهایی نیز وجود دارد و هیچگاه تکراری نمیشوند و هنرمندان هم تلاش میکنند حرفهای نو بزنند و بدعت بگذارند و فضایی نو ایجاد کنند.
نوآوری جدا شدن از اصل نیست
بهشتی، نوآوری را متفاوت با جداشدن از اصل دانست و افزود: اگر ما اصل را رها کنیم دچار استیصال میشویم ما باید ریشههای خود را بشناسیم و به آن پایبند باشیم و براساس آن، ستونهای نو و ساختمانی تازه بنا کنیم.
این پژوهشگر، کاربردی بودن را یکی دیگر از ویژگیهای هنرهای سنتی برشمرد و گفت: هنرهای سنتی در زندگی مردم حضور داشته اند. اما ما این همه کارخنه سرامیک و کاشی و تولید مبلمان داریم که هیچ ارتباطی با هنرهای سنتی ندارند. در حالیکه بسیاری از صنایع ما میتوانند با هنرهای سنتی ارتباط برقرار کنند. ما باید شروع کنیم و به هنرهای سنتی و مدرن به یک اندازه اهمیت دهیم.
بهشتی
همچنین در اختتامیه دومین نمایشگاه دستان خیال پرداز جمعی از هنرمندان این حوزه به پاس یه عمر تلاش و فعالیت در عرصه فرهنگ از محمد بهشتی رئیس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی تجلیل کردند.
در این مراسم که بهمن نامورمطلق معون صنایع دستی و هنرهای سنتی، مرتضی رحمانی موحد معاون گردشگری سازمان، مدیران ستادی این حوزه و جمع کثیری ازهنرمندان و علاقمندان حضور داشتند، تعدادی از پیشکسوتان حاضر در مراسم با اهداء قطعهای پارچه زربفت محصول کار هنرمندان ایران از بهشتی قدردانی کردند.
این تقدر به پاس یک عمر تلاش و فعالیت بهشتی در عرصه فرهنگ و هنر ایران صورت گرفت. دومین نمایشگاه آثار برگزیده هنرها و صنایع دستی با عنوان «دستان خیال پرداز» از ۱۰ تا ۱۷ بهمن ماه با هدف ترویج و گفتمان سازی در عرصه صنایع دستی و هنرهای سنتی ایران در گالری های تابستان، بهار، پاییز، میرمیران و نامی خانه هنرمندان ایران در خانه هنرمندان برگزار شد.
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید