1393/5/6 ۰۹:۱۵
اشكانیان (247 ق. م. – 224 م.) قریب به 500 سال بر ایران حكمرانی كردند و در یك فرآیند كشورگشایی تدریجی توانستند با بیرون راندن سلوكیان یونانی ایران زمین را بار دیگر تحت سلطه ایرانیان در آورند و مانع از پیشروی امپراتوری روم به سوی شرق شدند اما به دلایل متعددی این دوران طولانی و با اهمیت همواره از دید محققان نادیده انگاشته شده و اصالت و اهمیتش مغفول واقع شده است.
یكی از دلایل گرایش عمده باستان پژوهان است كه عمدتا به آثار به جا مانده از دوران هخامنشی و تمدنهای پیش از آنها مثل تمدن آشوری، بابلی و عیلامی توجه داشتند. علت بعدی آن است كه عمدتا ایشان را فاقد اصالت فرهنگی و هنری و متاثر از یونانیان ارزیابی میكنند. یك علت اصلی حتما تاثیر اقدامات ساسانیان (جانشینان اشكانیان) است كه كوشیدند با از بین بردن آثار ارزشمند اشكانی، تصویری تحریف شده از ایشان به دست دهند. در شاهنامه فردوسی كه از مهمترین آثار تاریخی و اسطورهیی درباره ایران باستان است، تنها 37 بیت به پادشاهان «كوچك و بیاهمیت» اشكانی اختصاص یافته كه كوتاهترین روایت از دورههای مختلف تاریخ ایران است. این كاستیها ضرورت مطالعه درباره تاریخ اشكانیان را برجسته میسازد. به تازگی نشر كتاب پارسه اثری با عنوان شاهنشاهی اشكانیان را با ترجمه مانی صالحی علامه منتشر كرده است.
این كتاب ویراسته پروفسور وستا سرخوش كرتیس، پژوهشگر برجسته تاریخ ایران در كالج پمبروك كمبریج و پروفسور سارا استوارت، پژوهشگر و مدیر موسسه خاورمیانه دانشگاه لندن و مدرس ادیان باستانی ایرانی در دپارتمان مطالعات آفریقایی و شرق دانشگاه لندن است. كتاب متشكل از شش مقاله درباره شاهنشاهی اشكانیان است كه بر اساس جدیدترین یافتهها در حوزههای هنر، سكهشناسی، باستانشناسی و اسناد تاریخی نوشته شده است. در این مقالات وستا سرخوش كرتیس، دیوید بیوار و یوزف ویسهوفر درباره جنبههایی از دوران پارتی بر اساس شواهد و مدارك جدید بحث میكنند كه از حوزههای هنر و سكهشناسی، باستانشناسی و اسناد تاریخی به دست آمده است. سه نویسنده بعدی رولف مایكل اشنایدر، وانگ تائو و اوكتو شروو از اسناد و مطالبشان برای تشریح قدرت بیان و نمایش یا تصویرسازی استفاده میكنند.
این مقالات در مجموع به خواننده نشان میدهند كه بسیاری از وجوه تجدید حیات و نوزایی پارسی كه به ساسانیان نسبت داده شده، اصلا ریشه در دوران پارتیان دارد. محبوبیت و رواج مضامین با سرمنشا پارتی در دوران پساپارتی، توضیحی است بر استمرار و ادامه این درونمایهها و مضامین ویژه آشنا در هنر معماری اسلامی. این كتاب در مجموع میتواند نوری بر دوره تاریكی از تاریخ ایران بتاباند؛ دورانی كه به دلایل پیش گفته در ظلمت و تاریكی فرو رفته است.
روزنامه اعتماد
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید