گام دانشگاه آزاد اسلامی برای گسترش زبان فارسی
1395/5/24 ۰۹:۳۲
صدرنشین برنامههای فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی، حفظ و گسترش زبان فارسی است؛ این دانشگاه در دوره مدیریت سوم خود تلاش کرده است زبان و ادبیات فارسی را بهعنوان راهبرد اساسی فعالیتهای خود قلمداد کرده و برای گسترش آن در کشور و عرصه بینالمللی برنامههایی مفصل و متعدد تدارک ببیند. حمید میرزاده، رئیس این دانشگاه نیز همواره بر استفاده از ظرفیتهای دانشگاه برای رشد زبان فارسی تاکید داشته و معتقد است فارسی این قدرت را دارد که زبان علمی جهان شود.
دانشجویان ترکیهای برای حضور در دوره آموزش زبان فارسی وارد ایران شدند
سارا طاهری : صدرنشین برنامههای فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی، حفظ و گسترش زبان فارسی است؛ این دانشگاه در دوره مدیریت سوم خود تلاش کرده است زبان و ادبیات فارسی را بهعنوان راهبرد اساسی فعالیتهای خود قلمداد کرده و برای گسترش آن در کشور و عرصه بینالمللی برنامههایی مفصل و متعدد تدارک ببیند. حمید میرزاده، رئیس این دانشگاه نیز همواره بر استفاده از ظرفیتهای دانشگاه برای رشد زبان فارسی تاکید داشته و معتقد است فارسی این قدرت را دارد که زبان علمی جهان شود. بر همین اساس چندی است تلاشهایی برای تحول بزرگ درباره حفظ و گسترش زبان و ادبیات فارسی در این دانشگاه آغاز شده، تا جایی که حتی ردیف ویژه مالی نیز برای آن تعریف شده است. اقدامات دانشگاه آزاد اسلامی برای حفظ این زبان تنها به تشکیل کارگروههای تخصصی یا اختصاص بودجه محدود نمیشود بلکه این دانشگاه اولین دانشگاهی است که سند راهبردی حفظ و گسترش زبان فارسی را تدوین و به همه واحدهایش ابلاغ کرده است. امضای تفاهمنامه با بنیاد سعدی و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی هم بخشی از اقدامات مسئولان این دانشگاه برای بالندگی و تاثیر این زبان در جهان است. سال گذشته بود که میرزاده به بنیاد سعدی رفت تا با امضای تفاهمنامهای شرایط و مقدمات گسترش زبان فارسی در دانشگاه آزاد اسلامی را بیش از پیش فراهم کند؛ مراسمی که میرزاده در آن خطاب به غلامعلی حدادعادل گفت که با جان و دل علاقهمند است هرگونه همکاری و سرمایهگذاری برای توسعه زبان فارسی داشته باشد و تعهد میکند هر اقدامی در جهت توسعه زبان فارسی لازم است، با بنیاد سعدی انجام دهد. او همچنین در مراسم امضای تفاهمنامه با سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی هم تاکید کرد آمادگی دارد برای حفظ، گسترش و ترویج زبان و ادبیات فارسی همکاریهای لازم را با سازمان انجام دهد. میرزاده معتقد است از آنجا که دانشگاه آزاد اسلامی دارای شعبی در خارج از کشور است میتواند به پایگاهی برای اجرای طرحهای فرهنگی و گسترش زبان و ادبیات فارسی تبدیل شود. ایجاد دفاتر دانشگاه آزاد اسلامی در دیگر کشورها بخش دیگری از این تلاش است. دفاتر دانشگاه آزاد اسلامی بهعنوان نماینده و یکی از سه ضلع شبکه بینالملل دانشگاه در موضوع جذب دانشجوی فارسیزبان و ایرانیان مقیم خارج از کشور عمل میکنند. شبکه بینالملل برنامهریزیشده در دانشگاه آزاد اسلامی از یک واحد مادر برای تامین استاد و درسها، واحد الکترونیک بهعنوان برگزارکننده کلاسها و امتحانات دانشجویان و دفاتر و شعبههای بینالملل دانشگاه تشکیل شده که طبق قوانین آموزشی وزارت علوم جمهوری اسلامی ایران در زمینه جذب دانشجو در خارج از کشور فعالیت میکند. توسعه زبان و ادبیات فارسی و شناساندن فرهنگ ایرانی در کشورهای دیگر، مهمترین هدف تعریفشده در این شبکه است.
به هر حال عملکرد دانشگاه آزاد اسلامی برای حفظ و گسترش زبان فارسی نشان میدهد که تفاهمنامهها، تشکیل شوراهای تخصصی در این زمینه، ایجاد دفاتر در دیگر کشورها، بخشنامهها و... تنها روی کاغذ باقی نمانده بلکه به مرحله عمل نیز رسیده است. حضور دانشجویان خارجی در دانشگاه آزاد اسلامی و علاقه آنها به یادگیری زبان فارسی نشان میدهد اقدامات مدیریت سوم این دانشگاه در گسترش زبان فارسی به مرحله عمل رسیده است. دیروز دانشجویان ترکیهای برای حضور در دوره آموزش زبان فارسی دانشگاه آزاد اسلامی به ایران آمدند و دوره آموزش زبان فارسی برای برگزیدگان المپیاد زبان فارسی دانشجویان ترکیهای، از دیروز در این دانشگاه آغاز شد. با این اوصاف به نظر میرسد دانشگاه آزاد اسلامی گام عملی خود را برای توسعه و حفظ زبان فارسی آغاز کرده است.
زبان فارسی یک زبان کلاسیک است
سیدطه هاشمی، معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی در دیدار با دانشجویان ترکیهای: «زبان فارسی هم زبان تمدن بوده، هم زبان علم، هم زبان دین، با توجه به مختصاتی که هرکدام از این سه مقوله دارند. بعضی از زبانها ظرفیتهای محدودتری دارند، اما بعضی از زبانها به دلیل گنجایشی که دارند میتوانند هر سه حوزه را تحت پوشش قرار دهند. زبان فارسی از دوره ایران باستان یعنی از زمانی که خط اختراع شد و ارتباط کلامی بین انسانها گسترش پیدا کرد، با همین شکل رواج پیدا کرد. وقتی اسلام وارد ایران شد، ایرانیها اسلام را با طیبخاطر پذیرفتند، بدون اینکه جنگی اتفاق بیفتد ایرانیان اسلام را بهعنوان دین خود انتخاب کردند. از طریق ایران و زبان فارسی بود که اسلام به بسیاری از کشورهایی که امروز در آنها میتوانیم مسلمان پیدا کنیم، منتقل شد. زبان فارسی میتوانست مانند بسیاری از زبانها تحتتاثیر کلمات انگلیسی قرار گیرد، اما این اتفاق نیفتاد و حتی بسیاری از مفاهیم انگلیسی را امروز به فارسی تبدیل کردیم. اکنون 120میلیون نفر در دنیا به زبان فارسی صحبت میکنند و فکر میکنیم با اقدامات خوبی که در چند سال اخیر انجام شده این زبان بیشتر وسعت پیدا کند. در زبان فارسی و اسلام جنگ، خشونت و آدمکشی جایگاهی ندارد و افرادی که با نام اسلام دست به خشونت و جنگ میزنند هیچ نشانی از اسلام ندارند. زبان فارسی یک زبان کلاسیک است و گنجایش بسیار وسیعی دارد. در کمتر زبانی میتوان مضامین شعری و الفاظ عاشقانه و عارفانه نظیر زبان فارسی پیدا کرد. ایهامات و استعاراتی که در زبان فارسی است در کمتر زبانی دیده میشود. دانشگاه آزاد اسلامی 34 سال قبل در اوایل پیروزی انقلاب با عنوان یک دانشگاه غیردولتی و مردمی تاسیس شد و اکنون بهعنوان بزرگترین دانشگاه حضوری جهان 400 شعبه در ایران دارد. هیچ دانشگاهی در دنیا نیست که یکمیلیون و 700 هزار نفر در کلاسهای آن حاضر شوند و بیش از پنج میلیون و 500 هزار فارغالتحصیل داشته باشد.»
منبع: فرهیختگان
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.