کولی‌های اروپا و عدم حقوق شهروندی

1393/2/2 ۰۹:۴۷

کولی‌های اروپا و عدم حقوق شهروندی

سازمان عفو بین‌الملل بمناسبت روزجهانی اقلیت «روما» اخیرا در گزارشی نسبت به افزایش اقدامات خشونت‌آمیز علیه اقلیت کولی‌ها در اروپا بویژه در فرانسه، یونان و چک ابراز نگرانی کرد. طبق آمار موجود بین 10 تا 12 میلیون اقلیت کولی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا زندگی می‌کنند که دائما تحت انواع فشارها نظیر تهدید به اخراج، اذیت و آزار نیروهای پلیس و قربانی اقدامات نژادپرستانه هستند. اقلیت کولی در یونان با اقدامات نژادپرستانه مواجهند و در فرانسه از سوی پلیس این کشور مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند.

 

محمود فاضلی: سازمان عفو بین‌الملل بمناسبت روزجهانی اقلیت «روما» اخیرا در گزارشی نسبت به افزایش اقدامات خشونت‌آمیز علیه اقلیت کولی‌ها در اروپا بویژه در فرانسه، یونان و چک ابراز نگرانی کرد. طبق آمار موجود بین 10 تا 12 میلیون اقلیت کولی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا زندگی می‌کنند که دائما تحت انواع فشارها نظیر تهدید به اخراج، اذیت و آزار نیروهای پلیس و قربانی اقدامات نژادپرستانه هستند. اقلیت کولی در یونان با اقدامات نژادپرستانه مواجهند و در فرانسه از سوی پلیس این کشور مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند.

        جامعه اقلیت کولی‌ها در فرانسه حدود 20هزار نفر برآورد می‌شود که این افراد دائما از سوی پلیس به اخراج از این کشور تهدید می‌شوند. آزار اقلیت کولی‌های فرانسه از سوی پلیس که عمدتا در اردوگاهها زندگی می‌کنند به امری رایج دراین کشور تبدیل شده است. افرادی که مورد آزار قرار می‌گیرند به علت ترس از پلیس هیچگاه حاضر به شکایت نیستند. پلیس یونان نیز طی 9 ماه سال 2013 میلادی 1131 عملیات علیه اردوگاههای این اقلیت انجام داده است. در جمهوری چک نیز گروه‌های راستگرا سال گذشته یک سلسله تظاهرات علیه اقلیت کولی‌ها در دهها شهر این کشور برگزار کردند. در سال 2013 شهر «تسک بودجویچ» در جمهوری چک به صحنه حملات خشونت‌آمیز علیه اقلیت کولی این کشور تبدیل شد. در این حادثه هزار نفر از شهروندان افراطی جمهوری چک به دهها خانواده کولی حمله ور شدند.

طبق تحقیقاتی که دانشمندان مردم‌شناس و نژاد شناس به عمل آورده‌اند کولی‌ها تیره‌ای از مردم هند شمالی بوده‌اند که از زمان‌های بسیار قدیم بصورت گروهی از سرزمین اصلی خودی کوچیده و در سراسر جهان پراکنده شده، در هر مکان و محلی به مناسبتی نامی یافته‌اند. هیچ قومی در جهان به اندازۀ کولی‌ها دارای نام‌های گوناگون نیستند، ولی طبعاً نام اصلی این طایفه چیز دیگری جز آنچه که همدیگر را با آن می‌نامند، نمی‌تواند باشد. عده‌ای از محققان در اصل و نژاد و زبان و رسوم و عادات این طایفه تحقیق نموده و کتابها نوشته‌اند و امروزه مسلم شده است که اصل این مردم از هند و زبانشان شعبه‌ای از زبان سانسکریت است و رسوم و عاداتشان در همه جای جهان یکی است و گرچه خود دارای مختصر اعتقاداتی هستند ولی در هر محلی رنگ مذهب و اعتقادات آن محل را به خود می‌گیرند و به مذهب مردم آن محل تظاهر می‌کنند.

برخی از دانشمندان نیز حدس می‌زنند که کولی‌ها از راه مصر و اسپانیا  در اروپا پراکنده شده‌اند. فرانسویان ابتدا با روی گشاده از آنها استقبال کردند و اجازه دادند که این طایفه آواره در کشورشان اقامت نماید، ولی وقتی سوء رفتار و اخلاق آنها را مشاهده کردند از فرانسه بیرونشان راندند و این گروه سرگردان به ناچار به جنگل‌ها یا کشورهای دیگر پناه بردند. از جمله گروهی از آنان به آلمان و مجارستان کوچ نمودند و گروه دیگر به کشور اسپانیا رفتند. از کولی‌های اروپا گروهی نیز در اطراف شهر مسکو زندگی می‌کنند که در دوره حکومت تزاری، برخی از آنان دارایی زیادی بهم زده صاحب کاخها و ساختمان‌های بزرگ و زندگی مجلل بوده‌اند. کولی‌هایی که به خاک انگلستان قدم نهاده بودند در ابتدای امر، زندگانی را با ترس می‌گذرانیدند ولی وقتی در آن کشور وطن اختیار کردند این اقامت برای آنها بسیار خوشایند، چرا که حکومت انگلیس امتیازاتی برای آنان قائل شد.

به موجب برآوردهای شورای اروپا اکنون، از انگلیس گرفته تا روسیه، حدود ده الی دوازده میلیون روما در قاره اروپا به سر می‌برند. کولیان در این پهنه پرشمارترین اقلیت قومی هستند که مرزها را در می‌نوردند. کولیان بالکان که از جنگ‌ها و رنج‌ها گریخته‌اند، بطور انبوه و البته پنهانی در غرب اقامت گزیدند. زجر و آزار کولی‌ها ریشه در تاریخی دور و دراز دارد.کوچیدن کولی‌ها در بیست سال اخیر مورد توجه نهادهای بین‌المللی و در وهله نخست اتحادیه اروپا و شورای اروپا قرار گرفته است. این مؤسسات کوشش‌هائی برای به مدرسه رفتن کودکان آنها به کار بسته‌اند. اما کولیان از بسیاری تبعیض‌های دیگر در رنج و به تنگدستی فزونی دچارند. دهه ادغام و درخود پذیرفتن روما که بانک جهانی و برنامه عمران سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا از سال ۲۰۰۵ براه انداخته و پشتیبان آنند در نظر دارد دسترسی کولی‌ها به تعلیم و تربیت، استخدام، بهداشت و مسکن را در کشورهای اروپائی و شرق بالکان آسان گرداند.

به تائید شورای اروپا و سازمان عفو بین­الملل، این اقلیت قومی اغلب از حقوق شهروندی همسان با دیگر هموطنان خود برخوردار نیستند. آنها در بازار کار اروپا مورد اجحاف قرار می­گیرند و در بازار مسکن نیز مورد تبعیضند، که همه این­ها باعث حاشیه‌نشینی اقلیت قومی کولی­ها با امکانات کمی برای آموزش، بهداشت و آب، می‌شود. اتحادیه اروپا در سال ۲۰۰۵ به منظور بهترسازی وضعیت کولی­ها چندین قطعنامه صادر کرده است، اما چنین بهبودی تا به حال حاصل نشده است. در سال­های اخیر صدها کولی در کشورهای بلژیک، یونان و ایتالیا بدنبال سیاست‌های شهرسازی این کشورها از مسکن خود رانده شده­اند. برای نمونه در ایتالیا شاهد صحنه­های جدی از راندن این قوم از خانه­هایشان در حاشیۀ شهرهای رم و میلان بوده­ایم.

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: