نمونه هایی از هنر «خوالیگری» در فرهنگ کهن ایرانی / ژاله آموزگار

1395/7/3 ۱۰:۰۰

نمونه هایی از هنر «خوالیگری» در فرهنگ کهن ایرانی / ژاله آموزگار

نشانه های بازمانده از فرهنگ هر سرزمینی می تواند، ترانه ها،نواها،داستان ها، اسطوره ها، سنگنوشته ها، نقش برجسته ها، پیکره ها و هنر های گوناگون در پوشش، در رزم آوری،... و در تهیه خوراک های هنرمندانه با ریزه کاری ها و نحوه عرضه آنها باشد.

 

نشانه های بازمانده از فرهنگ هر سرزمینی می تواند، ترانه ها،نواها،داستان ها، اسطوره ها، سنگنوشته ها، نقش برجسته ها، پیکره ها  و هنر های گوناگون در پوشش، در رزم آوری،... و در تهیه خوراک های هنرمندانه با ریزه کاری ها و نحوه عرضه آنها باشد. بی گمان تفاوتی هست میان فرهنگ مردمانی که می دانستند مواد غذایی را چگونه فراهم و آماده کنند و با تعقل و ظرافت با هم بیامیزند و در شرایط مناسب و آگاهانه بپزند و هنرمندانه در خوان گسترده عرضه کنند با آنان که به یک لذت آنی خوردن فکر کرده اند یا فقط خواسته اند سد جوع کنند.

 در این مقاله اشاره ای است به این هنر آنچنان که در نوشته های پهلوی آمده است.

واژه عام برای آشپز در زبان پهلوی «خوالیگر» و برای آشپزی «خوالیگری» است.

در متن های موجود پهلوی مطالب کمی درباره آشپزی و غذاها ذکر شده است. زیرا بییشتر رسالات پهلوی که در دست است درباره مطالب دینی و اساطیری و فلسفی است و ادبیات غیر دینی آن دوران به دلایل متعددی بیشتر دستخوش تطاول زمانه گشته است.

کلک فروردین و تیر 1376 شماره 85 و 86

 دریافت مقاله

منبع: پرتال جامع علوم انسانی

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: